13.12.2011. / 20:36

Autor: Hina

Kerchove: EU mora više paziti na ljevičarski ekstremizam

Europske zemlje moraju obratiti više pozornosti na nove sigurnosne prijetnje poput ljevičarskog ekstremizma ili novih ogranaka al Kaide i međusobno razmjenjivati obavještajne podatke, rekao je u utorak koordinator za protuterorizam Europske unije Gilles de Kerchove.

Gilles de Kerchove (Foto: The Council of the European Union)Gilles de Kerchove (Foto: The Council of the European Union)Europske zemlje moraju obratiti više pozornosti na nove sigurnosne prijetnje poput ljevičarskog ekstremizma ili novih ogranaka al Kaide i međusobno razmjenjivati obavještajne podatke, rekao je u utorak koordinator za protuterorizam Europske unije Gilles de Kerchove.

U izvješću pripremljenom za sastanak ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU u Bruxellesu, koordinator je upozorio Uniju da su gospodarska kriza u Europi i Arapsko proljeće utrli put novim prijetnjama.

Ljevičarsko nasilje osobito je jak razlog za zabrinutost u okolnostima jake štednje diljem Europe kao sredstva za suzbijanja dužničke krize, stoji u izvješću.

"Moramo biti svjesni mogućnosti da loše gospodarsko ozračje u Europi može... početi stvarati uvjete za nastanak nasilnih ljevičarskih ili anarhističkih ideologija", tvrdi Kerchove u izvješću.

S obzirom na vrlo teško gospodarsko stanje, stručnjaci za sigurnost kao najozbiljniju metu za takav razvoj događaja vide Grčku, u čijoj povijesti nasilni anarhizam nije nepoznat pojam.

Europski koordinator ukazuje i na porast desničarskog ekstremizma, čemu svjedoči otkrivanje neonacističke grupacije koja je u Njemačkoj ubila nekoliko doseljenika, objašnjavajući to porivom pojedinaca da u doba krize za sve nedaće okrivljuju imigrante.

Kerchove u izvješću upozorava i na posljedice Arapskog proljeća. Iako priznaje da je al Kaida danas samo "sjena" organizacije koja je izvela napade na SAD 11. rujna 2001., napominje da su njezini ogranci "vrlo maštoviti" u traženju rupa u sustavu sigurnosti.

Istaknuo je da sjevernoafričko krilo al Kaide, što je dokazima potkrijepila alžirska vlada na temelju obavještajnih podataka, otvoreno nastoji proširiti svoju sferu utjecaja savezništvom s nigerijskom islamističkom sektom Boko Haran, koja je u Nigeriji ubila desetke ljudi.

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 13.12.11. 21:56

Jeste li ovdje dobro naveli? Ljevičarski? I to još ekstremizam?

Makar šta!

Takvo što ni kao pojam ne postoji a kamoli pojava u društvu!

Ljevičari su svi mirotvorci! Evo vam primjer hrvatskih...jest da im malo crkva čupa živce, pokoji ustaša, ali s četnicima su si čist okey!


registracija
30/11/10

jato, 13.12.11. 22:32

Ha ha ha, htio je reć, paziti na Crvene kmere


registracija
13/7/11

radapciger, 13.12.11. 22:36

Četnici su čist okey i sa desničarima ako je u pitanju Hrvatska Vlada!


registracija
14/11/07

laufer, 13.12.11. 23:15

"...može... početi stvarati uvjete za nastanak nasilnih ljevičarskih ili anarhističkih ideologija..."

Za to vrijeme desničari već uredno ubijaju.

Važno da je Zvonkec sretan.
Doživio je puno šokova ovih dana.
Crveni ga opkolili sa svih strana.

ps. Zvonkec, "okey" se piše OK.


registracija
14/4/07

sabo, 14.12.11. 02:25

...., pisi kako govoriš da bi čitao kako piše !! A "okej" je sada "uredu" i na svom mestu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika