14.12.2011. / 14:47

Autor: Hina , Nacional.hr

'Čeka nas velik posao'

Hrvatska mora na dijetu

Milanović je naglasio da njegova vlada očekuje potporu javnosti, da će se boriti za nju i objašnjavati svaki svoj potez, jer je činjenica "da nas čeka dijeta"

Foto: Oleg MoskaljovFoto: Oleg Moskaljov

Čeka nas veliki posao, moramo Hrvatsku izvući iz krize, poručio je danas predsjednik SDP-a Zoran Milanović nakon što je od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića dobio mandat za sastavljanje nove vlade.

"Zahvaljujem na mandatu, mandat je obveza. Čeka nas veliki posao, moramo Hrvatsku izvući iz krize, a jedini način za izlazak iz krize je gospodarski rast", prve su Milanovićeve riječi kao mandatara buduće vlade, nakon polusatnog razgovora s Josipovićem iza zatvorenih vrata.

Prvi se novinarima obratio Josipović te kazao kako su ga Milanović i ostala trojica čelnika Kukuriku koalicije (predsjednici HNS-a Radimir Čačić, IDS-a Ivan Jakovčić i HSU-a Silvano Hrelja) danas uvjerili da raspolažu većinom mandata u Saboru, na temelju čega je Milanoviću povjerio mandat za sastavljanje hrvatske vlade.

Napomenuo je da je mandatar dužan u roku od 30 dana od dobivanja mandata program i članove vlade predstaviti Hrvatskom saboru i od zastupnika zatražiti povjerenje. "Čestitam vam na izbornom uspjehu i želim vam puno uspjeha u radu", poručio je predsjednik mandataru.

Izvijestio je kako će konstituirajuću sjednicu Sabora sazvati idući tjedan. "Hoće li biti u utorak ili čevrtak, mislim da to nije najvažnije, važno je da se sjednica dobro pripremi, a usuglasit ćemo se oko vremena. Vlada će biti, sasvim sigurno kao i sjednica Sabora, vrlo vrlo skoro", rekao je Josipović.

Zahvalivši na dodijeljenom mandatu, Milanović je istaknuo kako novu vlast kao jedan od prvih poslova čeka uređenje sustava u koji je zadnjih godina narušeno povjerenje, a kako bi Hrvatska postala dobro organizirana mala i stabilna država. Svjestan je, dodao je, kako je politika konfliktan poziv s različitostima u ideologijama, stavovima i interesima, ali to, naglasio je, ne umanjuje potrebu dogovora oko temeljnih ciljeva.

Prvi je, pak, posao nove vlade izrada proračuna za iduću godinu, jer će se na proračunu, naglasio je, vidjeti koliko je vlada ozbiljna i odlučna. "Rokovi su do kraja ožujka, a zadatak je da to bude ranije. To je prva važna poruka koju moramo poslati hrvatskoj javnosti i međunarodnim financijskim institucijama. Kriza je tu, ona je duboka, proračun mora biti i socijalni i razvojni, a teško će biti postići i jedno i drugo", istaknuo je Milanović.

Naglasio je da njegova vlada očekuje potporu javnosti, da će se boriti za nju i objašnjavati svaki svoj potez, jer je činjenica "da nas čeka dijeta". Projekcije Svjetske banke, koje nisu naklonjene Hrvatskoj, treba, rekao je, uzeti ozbiljno, ali i s dozom rezerve "tako da ne podcijenite sami sebe i svoje potencijale i želju za uspjehom".

"Vidjeli smo prije izbijanja krize i u prvim trenucima krize da su projekcije rasta međunarodnih institucija bile vrlo nerealne, stvarnost je pokazala drukčije. Dakle, ozbiljno i s poštovanjem to uzeti u obzir, ali ne kao apsolut. Hrvatska mora staviti pod kontrolu svoju javnu potrošnju, nešto uštedjeti, ali gledati da ne siječe tamo gdje je živo tkivo i gdje ima prostora za rast, gdje ima sokova života", poručio je Milanović.

Hrvatsku, napomenuo je, čeka i referendum o ulasku u EU, najavivši aktivnu politiku nove vlasti da što više građana izađe na referendum i glasuje za članstvo Hrvatske u toj nadnacionalnoj integraciji. "Sve ima alternative, pa i EU, Hrvatska nema alternative, a ovdje se radi o hrvatskom interesu. Tako ga vidimo i tako ćemo ga i pokušati objasniti građanima i biračima", poručio je Milanović.

Istaknuo je da je pri kraju posla oko kadrovskih rješenja u novoj vladi, koju će predstaviti Saboru nakon što se konstituira idući tjedan. "Još trebamo vidjeti kada će to biti. Želimo biti potpuno normativno i zakonodavno spremni za taj čin, nema potrebe žuriti s jedne strane, a s druge strane nemamo puno vremena", rekao je.

Upitan hoće li u koalicijskoj vladi sjediti i SDSS, hoće li ta stranka dati potporu novoj vladi u parlamentu ili ništa od to dvoje, odgovorio je kako će njegova vlada rado imati potporu zastupnika nacionalnih manjina, jer je, kazao je, to dobro za Hrvatsku i njezino društvo te je već postala i praksa. To je naročito bitno, dodao je, i za odnos između većinskog hrvatskog naroda i srpske zajednice u Hrvatskoj.

"Naše stranke su građanske stranke i u našim je redovima bilo i na listama i u kampanji, a bit će i u vladi, puno pripadnika nacionalnih manjina koji su se opredijelili za opće građanske liste. Postoji i drugi izborni model koji je tu i koji poštujemo i s ljudima koji su izabrani po tom modelu ćemo vrlo rado surađivati", rekao je Milanović.

Novinare je zanimalo i hoće li jedan od prvih poslova nove vlade biti izmjena izbornog zakonodavstva te u tom smislu i Zakona o prebivalištu, posebno s obzirom na primjere i s nedavno održavnih izbora da na biračkim mjestima u Hrvatskoj glasuju birači koji tu nemaju prebivalište.

Milanović je odgovorio kako može razumjeti situaciju Hrvata u BiH, ali da se i u popise birača mora uvesti reda. "Načini za pomoć Hrvatima u BiH postoje i vjerujte da nam to nije ništa manje na srcu nego prethodnoj vlasti, možda čak i više", poručio je Milanović koji se slaže s Josipovićevom ocjenom da je važeće izborno zakonodavstvo zastarjelo.

Što se popisa birača tiče, kao jedne od stvari na kojima se temelji funkcioniranje države, nenormalnom je ocijenio situaciju da je u Hrvatskoj više birača nego punoljetnih osoba. "Reda u popisima birača nema i morat ćemo ga uvesti u svim hrvatskim županijama i izbornim jedinicama jer je očito da u nekim izbornim jedinicama popis birača vjerno odražava sliku stanovništva, a u nekima ne", rekao je.

Upitan koju će državu odabrati kao svoje prvo premijersko službeno putovanje, ponovio je kako je prvi zadatak nove vlasti uvođenje reda u državi, osiguranje uvjeta za gospodarski rast i otvaranje radnih mjesta, te da bi i prvi kontakti mogli biti usmjereni prema središtima odakle mogu doći takve vrste poticaja i investicija. "Mi ćemo biti u velikoj mjeri vanjskotrgovinska vlada i jako ćemo voditi računa o tome", poručio je Milanović.

Također, vlada je svjesna da će raditi u regiji koja u sigurnosnom i ekonomskom smislu još nije stabilizirana, najavivši da će kao nacionalni interes gledati na položaj Hrvata u BiH koja ni nakon 16 godina od Daytonskog sporazuma nije funkcionalna država. Kada je u pitanju Srbija, gledat će, rekao je, poslovne, trgovinske te interese robne razmjene, a kao treća susjedna i država najbliža Zagrebu je i Slovenija. "Kako i kojim redom, ima još vremena", kazao je Milanović.

Zamoljen za komentar činjenice da Europska komisija još nije predstavila liste međunarodno-pravnih stručnjaka za arbitre prema arbitražnom sporazumu koji su sklopile Hrvatske i Slovenija, Milanović je podsjetio da je u Saboru, kao i Josipović, tada zastupnik, upozoravao na nedovoljno definirane stvari u tom sporazumu, posebno po kojim će se kriterijima i u kojem roku odrediti lista arbitara.

No, dodao je, te liste do danas još nema, iako je od sklapanja sporazuma prošlo više od dvije godine. "Lista je prema našem i mom shvaćanju već trebala biti gotova, zašto nije gotova ja to ne znam, ali vidim da to pitanje zanima i naše kolege partnere u Sloveniji. Mislim da je dobro da se od početka držimo precizno odredbi ugovora kako bi na kraju i prihvatili rješenje kao civilizirane države", kazao je.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

registracija
14/7/11

Trinity, 14.12.11. 11:53

Živi bili, pa vidjeli!! Sretno!


registracija
15/8/09

vergilia, 14.12.11. 12:23

Očekivanja su velika, gledamo vas!
Kad već gledamo - Čačić se mogao malo povući iza pri uslikavanju na štengama - na prvoj liniji su trebali ostati predsjednik i budući premijer, a on je trebao malo "zaostati" s Hreljom i Jakovčićem - ako je to samo manjak političke pristojnosti, može se oprostiti, no ako je znak nekakvog izjednačavanja važnosti njega i budućeg premijera - nije dobro.


registracija
14/7/11

Trinity, 14.12.11. 12:53

Ja bih prije rekla da je takvo Čačićevo uslikavanje njegov pokušaj i želja da se izjednači u važnosti sa Milanovićem. Ne podnosi on baš lako što nije on taj koji je "jednakiji" tj, primus (inter pares).
Prvi i glavni je samo jedan!


registracija
28/4/10

Zvonko, 14.12.11. 13:06

Sretno Milanoviću!

Dobio si svoju prigodu! Kani se jugoslavenskih nostalgija, voli ovu Hrvatsku zemlju i sve ljude u njoj a čuvaj leđa od lopova Čačića i Linića!

Kako misliš riješiti problem s Kotromanovićem, budući da osim što nema VSS,zasigurno dobiva razglednicu iz Mrkonjić Grada za ratni zločin?


registracija
11/11/11

weraw, 14.12.11. 14:20

Zorane sretno!
Samo hrabro naprijed, pošteno i dosljedno govoru u izbornoj noći. Preuzeo si veliku odgovornost, ali budi uvijek oprezan. Čačića treba prizemljiti-aroganciji nije mjesto ni vrijeme. Ne sumnjam da je sposoban, ali oprez. Krivci za sve nečasne radnje (zadnjih 17 godina )trebaju odgovarati, barem toliko je zaslužio ovaj narod.


registracija
24/3/10

bagsy, 14.12.11. 14:48

Gospodo,ako mislite otpustiti 500 ljudi iz državne uprave da bi zaposlili 600 svojih,ne dobro.
Ukoliko zeznete priliku,platit će te ceh za sve što ne valja i za sebe i za prethodnu vlast.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 14.12.11. 16:47

Hoće li Zoran na Ninoslava Pavića?
Sretnici iz Slobodne Dalmacije.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika