Objavljeno u Nacionalu br. 407, 2003-09-02

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

'Uršuli Tolj' Porin siguran

Izvedbama "Galebi se karaju" i "Čaj šukarije" tri zagrebačka klinca predstavila su se kao majstori parodije i vrhunski konceptualci, a usput su suvereno uništili šminkerski žiri za izbor novih muzičkih talenata Nove TV

Ivan StarčevićIvan StarčevićNOGOMET: DINAMO – DINAMO
Srijeda, HRT 3, 20.44
kaktus

Na stadionu na kojem nekad nije smio igrati ni jedan Dinamo, večeras su igrala dva, piše Milorad Bibić u subotnjem splitskom “Pometu”, no to je samo dijagnoza. Da je bolest komplicirana, vidjelo se već u prvim trenucima, kad su Bad Blue Boysi počeli skandirati Dinamo – Dinamo, na utakmici na kojoj igraju dva Dinama: jedan iz Kijeva drugi iz Maksimira, tj. Zagreba. Da se ne bi mislilo da mladi Hrvati navijaju za gostujuće Ukrajince, odmah se čuo ispravak: “Dinamo! Zagreb!” No ni to nije bilo baš besprijekorno i zvučalo je kao da se navija za dva zagrebačka kluba, “Dinamo” i “Zagreb”. Rješenje za ovu zavrzlamu imao je naš Franjo Krstitelj, ali on je već odavno pokojni i nije mogao ni večeras, kao ni kad je bio živ, narediti terapiju: neka svi viču “Croatia”. Umjesto da ga poslušaju, navijači su spjevali masu pogrdnih pjesama na njegov račun i izvodili ih pred njim zlovoljnim u svečanoj loži i eto im sad. Ime zbog kojeg su bili pritvarani, prebijani, prisluškivani i na razne druge prekrasne policijske načine maltretirani, a to ime je u prvom redu Franjo Tuđman i tek onda “Dinamo”, e taj “Dinamo” je i večeras ljudima stvarao probleme. Je li se to večeras čulo kako se subjekt rugalice “Ne zna Franjo kak je to, kad se voli Dinamo” (također i narodne pjesme “Posavino, srušena i pusta, izdala te iskrivljena usta”) smije Bad Blue Boysima odnekud s onoga svijeta? Je li Franjo pobijedio? Nije, pobijedio je Dinamo iz Kijeva, s 2:0. Taj će se Dinamo i ove godine u Europi crvenjeti zbog svojeg komunističkog imena, a zagrebački imenjak može zahvalno odahnuti, baš kao i reporter Želimir Željko Vela u poluvremenu, kad je čuo izjavu zagrebačkog trenera o dosadašnjoj igri svoje momčadi.
To malo Velino ludilo, zajedničko svim njegovim kolegama iz Sportskog programa HRT-a, moramo citirati: “Drago mi je da se sasvim poklapamo u razmišljanjima ja i Nikola Jurčević, on će sasvim sigurno momcima znati dati pravi savjet ”. Drugi dio rečenice je sasvim nebitan, jer upućuje na Velino ulagivanje zagrebačkom klubu, počinjeno da ne dobije otkaz zbog svoje ultrasportske izjave o tome kako ljubi splitski nogometni klub. Prvi dio rečenice, kojim Želimir Željko Vela sebe proglašava trenerom, već je klasika, jer tako se osjećaju i tako se ponašaju i Milorad Mićo Dušanović i Dragutin Drago Ćosić i Juraj Jura Ozmec i Božidar Božo Sušec i Ivan Ivica Blažičko, a stižu i prinove, sve redom imena od milja: Viki, Saša, Stipe, nikad im kraja, kao i vašem strpljenju, drage čitateljice i čitatelji.

MILANO: SP U VESLANJU
Četvrtak, HRT 3, 16.40
kaktus

Dragutin Karlo Drago Ćosić prenosio je veslanje i s Olimpijade u Australiji. Koliko je napredovalo njegovo poznavanje ovog sporta i vlastitog posla u protekle tri godine, bezvezno je pitanje, jer je napredak nula. Ćosića i društvo i nadalje uopće ne zanima slika, tj. ono što gledatelji vide, pa će uvijek naći načina da prešuti sve ono što ljude zanima (tko je prvi na 500, na 1000, na 1500 m), uvijek će on nešto zanimljivo čitati iz nečije sportske biografije. Iako je stvar vrlo jednostavna, treba samo ponijeti štopericu, Karlek još nije u stanju reći s koliko zaveslaja u minuti vesla neka momčad, što bi se dalo trpjeti kad bi Dragec bez štoperice znao primijetiti ono što je očito: trenutak kad neki čamac povećava broj zaveslaja i sustiže protivnike. Da nam se ne bi predbacila neobjektivnost, treba reći da je Ćosić smogao hrabrosti da nam sugerira pobjednike. “Obratite pažnju na francusku posadu, to je staza pet”, staza pet i jest bila, ali je posada bugarska. Kad bi naš prorok točno rekao stazu i posadu, onda bi na cilju ta posada redovito bila negdje između četvrtog i šestog mjesta.

PARIZ: SP U ATLETICI
Subota, HRT 3, 16.45
kaktus

Popodne na Trećem, uoči kvalifikacijskog skoka gđice Branke Vlašić, Sušec javlja iz Pariza da “kiša pada poveremeno i jako, sada je malo jenula”. Šenula? Neee, od sportskih reportera treba učiti hrvatski, a ne kojekuda od hrvatskih književnika.

MORE
Subota, HRT 1, 18.55
kaktus

Piše da su urednici Branko Nađvinski i Franka Jović, ali što će im onda umirovljenik Mladen Mateljan koji čita na početku i kraju ove krasne emisije svoje još ljepše lirski sluđene komentariće? Što tu radi imbecilan prilog urednikove zakonite žene, Karmen Šore Nađvinski, osim da svijetu obznani da joj je muž teški papučar koji nema svoje ja u trenutku kad mu žena kaže “Branko, ovo moje mora ići”. I treće pitanje: što li je sijedi bivši šef, dotični Mateljan, rekao Nađvinskom da je ovaj popustio, izvadio ga iz staračkog doma i posadio pred kameru? Pogađanje neke takve ljige ne preporuča se poslije uzimanja hrane.

SPORT
Subota, HRT 1, 19.55
kaktus

Krušku pod njušku gura Karlek Ćosić veslačima dvojca bez i skifistici. Braća Skelin i Mirna Rajle Brođanac, osvajači srebrne medalje na svjetskom prvenstvu mogu sada biti mirni, bar godinu dana. Svaka druga pristojna televizija davno prije natjecanja snimila bi treninge veslača, možda nešto osvoje pa stvar dobro dođe. U svjetlu najavljene eliminacije mnogih sportova, do koje će doći zbog prodaje treće frekvencije HRT-a, čime nam odgovorni prijete kao teškom katastrofom, možda bi bilo dobro razmisliti i o smanjenju broja sportskih novinara. Neka ostane samo jedan, jero oni se svi razumiju u sve, a neka o njegovu ostanku odluči nastup pred Miroslavom Škorom i Đorđom Novkovićem.

ZAGREB: STORY SUPERNOVA GLAZBENI TALENTI
Nedjelja, NovaTV, 12.15
četiri vijenca

Konačno se dogodilo čudo: tri klinca, tri čista genijalca razorili su tročlani žiri, a usput i cijelo natjecanje kojemu je temelj uživanje publike u ponižavajućem stanju kandidata koji moraju dokazati da znaju pjevati i usput otrpjeti neukusne primjedbe tamburaša Škore, nekakvog Vinka bez zanimanja i Đorđa Novkovića, hrvatskog Beethovena. Izgleda da je i Nova TV osjetila potrebu da malo zauzda čuvenog kantautora Škoru i društvo koje je previše povjerovalo u svoju duhovitost, jer moglo se diverzante iz Dubrave izrezati iz emisije, ali netko pametan nije to učinio, pa smo vidjeli harmonikaša koji ne svira, pjevača koji vrlo svjesno ne želi znati pjevati , nego se savršeno hladnokrvno dere “golubi se karaju” i bubnjara koji ručicom po malešnom bubnju udara pogrešan ritam. Žiri ih je najprije pitao kako se njihova grupa zove i dobio odgovor “Uršula Tolj”. Već se tu vidjelo da nešto nije u redu, da netko nekoga, kako se u svojoj završnoj dijagnozi lijepo oo konceptualcima izrazio zreli Đorđe, “zajebava”. Zatim se pjevač zaderao “muzika!” i naravno da se nije čulo ništa, jer je harmonikaš samo rastezao instrument, a i bubanj nije bio baš glasan u proizvodnji pjesme Vinka Coce najavljene kao “samo za publiku i redare”. Žiri se počeo malo trijezniti negdje u polovici izvedbe, kad je vokal izvadio bijelu maramicu, a krajnja zlovolja zavladala je na tim umnim licima kad je grupa “Uršula Tolj” završila prvu pjesmu i unatoč uzaludnim stručnim prosvjedima totalno pokislog ocjenjivačkog suda najavila “ono od Celine Dion iz Titanika” i počela se derati “Čaj šukarije”, što je publika u dvorani oduševljeno primila, baš kao i tv gledateljice i gledatelji. Nema se tu što reći nego da nastup “Uršule Tolj” ulazi u najužu konkurenciju kao tv događaj godine i najozbiljniji kandidat za Poru i Dorina, ili kako li se već te nagrade zovu. Ako ne pobijede na Dori i Porinu, ova besprizorna braća “Leta 3” zaslužuju mala poprsja u bronci ili neku ulicu, jer puno učiniše za zdravlje onog dijela nacije koji se do danas sastojao isključivo od pojedinaca spremnih da za minutu estradne karijere javno umru od straha.

HRVATSKA DANAS
Ponedjeljak, HRT 1, 17.45
vijenac

Prepisujući današnje novine i snimajući vrlo opsežno današnju policijsku konferenciju za novinare, HRT javlja o trojici djelatnika otprije poznatih srbijanskoj policiji, koji su od vlasnika osječke tvrtke pokušali iznuditi 850.000 tisuća eura. Ta dvojica iz Srbije i Crne Gore, te treći iz Republike Srpske, tvrde da je to stari dug, iz doba uoči rata, a vlasniku su prijetili ugrožavanjem njegove obitelji. Pritvoreni su na trideset dana. Današnje novine pišu da je iz Beograda prema Osijeku krenula i druga skupina utjerivača , što je prava šteta. Gospoda bi trebala otići do stanovitog Šerbedžije na Brijune, koji bi ih mogao uputiti kako da se na lijep način, kao on za svoje kazalište, od Hrvata može dobiti novac.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika