14.12.2011. / 13:53

Autor: Nacional.hr

Mercator saga: Hoće li vlasnici nadglasati upravu?

Šef uprave Mercatora Žiga Debeljak uzvratio je prodavateljima pismom u kojem ukratko ističe kako nije uvjeren u to što oni tvrde

Žiga DebeljakŽiga DebeljakPriča oko prodaje slovenskog trgovačkog lanca Mercatora nastavlja se neobičnom prepiskom između konzorcija banaka koje prodaju dionice Mercatora i uprave te tvrtke.

Podsjetimo, uprava Mercatora prekinula je daljnje pregovore o prodaji većinskog udjela u Mercatoru hrvatskom koncernu Agrokoru rekavši kako međunarodni konzorcij koji je prijavljen na natječaj a koji se sastoji od Agrokora, EBRD, IFC i One Equity Partners, zapravo ne postoji.

No, prodavatelji u pismu upućenom upravi Mercatora i objavljenom na stranicama Ljubljanske burze ističu kako ta konstatacija ne stoji. Čvrsto stoje iza hrvatskog koncerna i odbacuju tvrdnje uprave Mercatora da bi pristup dokumentaciji koju traži Agrokor ugrozio slovensku tvrtku.

Prodavatelji šefa uprave Žigu Debeljaka pokušavaju umiriti rečenicom kako te osjetljive informacije služe samo za informiranje njihovih savjetnika u procesu pregovora. Na kraju ističu kako su uvjereni da je Agrokor s partnerima najbolji potencijalni dugoročni dioničar Mercatora i traže od uprave punu suradnju.

Naravno, šef uprave Mercatora Žiga Debeljak uzvratio je prodavateljima pismom u kojem ukratko ističe kako nije uvjeren u to što oni tvrde.

Optužuje ih kako nisu precizirali kako namjeravaju zaštititi Mercatorove interese, ali i da se nisu očitovali o njegovim prijedlozima. Naime, Debeljak uvjetuje nastavak pregovora upravo zaštitom tih interesa.

Predlaže da Mercator vlasnicima plati odštetu ukoliko ne prodaju svoje dionice. Naime, uprava smatra da će nastati nepopravljiva šteta ukoliko se prodaja nakon potpisa ugovora ne realizira ili se odugovlači.

Prodavatelji takav prijedlog vjerojatno neće prihvatiti jer im, prema svemu sudeći, nije u interesu zadržati Mercator u svome vlasništvu.

I dok se prodavatelji i uprava dopisuju, pregovori o prodaji nastavljaju se na međunarodnoj razini. Točnije, Agrokor i njegovi partneri nastavljaju pregovarati s prodavateljima, no sporijim tempom. Kako bi se pregovori nastavili punim tempom potrebni su dokumenti koje uprava Mercatora ne želi dati, a na kojima Agrokor inzistira.

Vezane vijesti

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Koncern Agrokor počinje pripremati uvjetnu javnu ponudu dioničarima za kupnju slovenskog trgovačkog lanca Mercator, piše Poslovni dnevnik. Ovo je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika