14.12.2011. / 13:57

Autor: Ivan Pandžić

Neplatiše najma

'Podstanarski' fijasko Porezne uprave

Najnoviji popis dužnika onih koji ne plaćaju zakupninu Gradu Zagrebu otkriva da upravo zagrebačka porezna uprava ne plaća mjesečnu najamninu za prostore koje koriste!

Photo: Matija Habljak/PIXSELL (Ilustracija)Photo: Matija Habljak/PIXSELL (Ilustracija)Postoje institucije u državi za koje se mora vjerovati da rade pošteno, u dobroj vjeri i sukladno zakonu, inače dolazi do urušavanja cijelog sustava i pokretanja spirale nepoštovanja zakonskih propisa. Jedna od najvažnijih je Porezna uprava, koja brine da svatko plati porez, osnovu za funkcioniranje države.

A najnoviji popis dužnika onih koji ne plaćaju zakupninu Gradu Zagrebu otkriva da upravo zagrebačka porezna uprava ne plaća mjesečnu najamninu za prostore koje koriste! Prema popisu dužnika koji će sljedeći tjedan biti na Skupštini, Ministarstvo financija - porezna uprava, duguje Zagrebu čak 1,74 milijuna kuna koje nisu platili. Čak i ažurniji podaci, s kraja kolovoza ove godine, pokazuju da se taj dug uopće nije smanjio. Porezna uprava je jedna od 1260 neurednih platiša, koji su uspjeli nagomilati dug za gradske prostore u iznosu od čak 578 milijuna kuna.

Poreznoj upravi je inače propisana minimalna zakupnina, koju bi teško dobili za bilo koji prostor u Zagrebu, a kamoli one koji se nalaze u širem i užem centru Zagreba. Za čak 11 prostora ukupne površine 6500 četvornih metara, trebaju mjesečno platiti tek 12 450 kuna, ili manje od dvije kune po četvornom metru. Ali niti to nisu podmirili. Najatraktivniji prostor koji koriste je svakako prostor na Trgu hrvatskih velikana površne 1117 kvadrata, a to bi mjesečno trebali plaćati tek nešto više od 2300 kuna.

Popis dužnika prema Zagrebu koji će se naći pred zastupnicima je zaista impresivan. Među njima su Konzum Ivice Todorića, Magma Goranka Fižulića, Varteks, Martimex, klub Gjuro II u kojem je predsjednik SDP-a i novi premijer Zoran Milanović slavio pobjedu, te brojni drugi. Dugovi variraju od nekoliko desetaka tisuća kuna, pa do milijuna. Mnoge tvrtke su otišle i u stečaj, a grad je i utužio oko 245 milijuna kuna koje je upitno hoće li naplatiti. Ali među svim tim dužnicima, Porezna uprava zaista se ističe zbog svoje funkcije u državi. Uz njihovo ponašanje, te birokraciju u Gradu pri naplati, zaista se postavlja pitanje, zašto bi netko plaćao zakupninu od koje bi se trebao poboljšati komunalni, prometni i životni standard u Zagrebu? Kakav divan primjer stupova društva.

Vezane vijesti

Poreznici u crvenom

Poreznici u crvenom

Kada je početkom mjseca Vlada donijela novu uredbu kojom povećava plaće vodećem kadru u Poreznoj upravi i dodjeljuje bonuse za dobar rad, nije bilo… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 14.12.11. 14:46

ovo je fantastična vijest! Porezna uprava zatvara svaku firmu koja ne podmiri dugove državi. Znači uskoro ćemo ostati bez porezne uprave.


registracija
2/12/09

gromco, 14.12.11. 17:32

hehehe,.. ajmo sad stisnut ovrhu na poreznu upravu i to bez prethodne obavijesti..
bitch


registracija
2/12/09

gromco, 14.12.11. 17:35

eh da,.. ima mjesta u hr gdje državni inspektorat platca privatnicima najam poslovnih prostora petnajs soma kn za 80 kvadrata..
BITCH


registracija
3/9/10

vasiona55, 15.12.11. 07:44

"klub Gjuro II u kojem je predsjednik SDP-a i novi premijer Zoran Milanović slavio pobjedu" - kome služi ovaj dodatak? I zašto? Zar Gjuro II nije postojao prije tog slavlja?
Važno je da Porezna uprava zahtijeva 23,71 kn duga zbog neke razlike koja je nastala u tečaju EUR/KUNA (svotu je u minuti plaćanja poreza izračunala bankovna činovnica prema važećem tečaju HNB), sa svom kamatom na iznos duga. Baš me zanima kolika je kamata na dug koji ima Porezne uprava. Na žalost taj dug i sve dugove državne uprave opet plaćamo mi građani.
Isto me tako zanima da li će ijedan novinar upitatii Todorića zašto radi dugove, kad ga već ne pitaju tko mu i zašto daje kredite da bi uopće mogao poslovati.


registracija
12/1/11

siziff, 15.12.11. 17:29

CIGANI !!


registracija
24/11/09

friz, 16.12.11. 15:10

novinar koji bi se zamjerio Todoriću,morao bi odmah sam sebi dati otkaz.Naravno nitko nije tako lud.Pa na kraju,zašto nam se država i zove Hrvatska,može se komotno zvati banovina Todorić.Tako vam-nam je to,"stoko sitnog zuba",kako su nas već odavno nazvali.


registracija
29/4/09

florenz, 19.12.11. 20:54

Poštena porezna uprava u Zagrebu prvo bi trebala izvršiti ovrhu duga najamnine nad sobom, a onda "pelješiti" druge. Narod kaže da pošteni "metu prvo pred vlastitim vratima, pa tek onda mogu "gledati preko tuđe tarabe".


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika