14.12.2011. / 14:21

Autor: Nacional.hr

Izbor Timea

Osoba godine - prosvjednici

Podsjećaju kako je sve počelo sa prosvjedima u Tunisu, a potom se proširilo dalje po islamskom svijetu, da bi godinu završili s prosvjedima u Rusiji

Screenshot Time.comScreenshot Time.comUgledni tjednik Time tradicionalno bira Osobu godine - osobu koja je svojim djelovanjem u protekloj godini obilježila svijet. Ove je godine izbor pao na prosvjednike. I to ne nekog posebnog prosvjednia, nego općenito na prosvjednike u cijelom svijetu.

"Masovni i učinkoviti ulični prosvjedi bili su globalni oksimoron sve dok, počevši točno prije godinu dana, nisu postali definirajuća snaga našeg vremena. I prosvjednici su još jednom stvorili povijest", piše Time u svom obrazloženju izbora.

Podsjećaju kako je sve počelo sa prosvjedima u Tunisu, a potom se proširilo dalje po islamskom svijetu, preko prosvjeda u Europi pa sve do Occupy Wall Street pokreta, da bi godinu završili s prosvjedima u Rusiji.

"Svugdje ove godine, ljudi su se žalili na tradicionalne načine vođenja i nesposobnost institucija. Političari ne mogu gledati dalje od sljedećih izbora i odbijaju povući odlučne poteze. Upravo je to jedan od razloga zašto nismo odabrali samo jednu osobu ove godine. No, vodstvo je došlo s dna piramide, ne s njenog vrha. Za prikazivanje i ukazivanje na globalnu potrebu za čvrstim obećanjima, za rušenje vlada i zdravu pamet, za kombiniranje najstarijih tehnika s najnovijim tehnologijama kako bi se bacilo novo svjetlo na ljudsko dostojanstvo i na poslijetku, za usmjeravanje planeta na demokratskiji, iako ponekad opasniji put u 21. stoljeće, imenujemo Osobom godine - prosvjednike", stoji u Timeu.

Vezane vijesti

Time: Lin i Adele među 100 najutjecajnijih osoba svijeta

Time: Lin i Adele među 100 najutjecajnijih osoba svijeta

Košarkaš Jeremy Lin, hakerska skupina Anonymous, pjevačica Adele i predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi uvršteni su među 100… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika