15.12.2011. / 15:40

Autor: Extra

Bear Grylls - Šest godina preživljavanja divljine

Taj je dokumentarac u kratkom vremenu stekao veliku popularnost, do danas je najgledanija emisija na Discovery Channelu koji ga i producira a pogledalo ga je 1.2 milijarde gledatelja diljem svijeta

Bear Grylls (Wikipedia)Bear Grylls (Wikipedia)"Preživjeti divljinu" naziv je dokumentarne emisije koja se povremeno prikazuje nedjeljom na RTL Televiziji te svakog dana na Discovery Channelu. Autor i glavno (uglavnom i jedino) lice tog dokumentarca je Bear Grylls, bivši vojnik, pisac i pustolov koji putuje po raznim dijelovima svijeta te pokazuje kako preživjeti u surovim uvjetima ukoliko ste se, primjerice, izgubili, nastradali, preživjeli avionsku nesreću u nekoj zabiti i slično. 37-godišnji Grylls taj dokumentarac snima već gotovo šest godina: helikopter ga spusti u neki nenastanjeni dio svijeta i onda se on pokušava snaći - traži hranu, vodu i prenočište zaštičeno od divljih životinja, suočava se s prirodnim opasnostima, raznim vremenskim nepogodama (od nesnosne vrućine do iznimne hladnoće) a cijelo vrijeme priča u kameru te objašnjava gledateljima svoje postupke.

Taj je dokumentarac u kratkom vremenu stekao veliku popularnost, do danas je najgledanija emisija na Discovery Channelu koji ga i producira a pogledalo ga je 1.2 milijarde gledatelja diljem svijeta. Kao razlog te popularnosti, producenti navode činjenicu što je Bear Grylls zaista spreman na sve da bi "preživio" - on jede škorpione, zmije, različite insekte, pije svoj urin, prekriva se životinjskom kožom koju je sam oderao i slično a opremljen je samo sa čuturicom i nožem. "Preživljavao" je diljem svijeta - na Aljasci, u južnoameričkim prašumama, na američkom Stijenjaku, u australskoj zabiti, u Sahari...

Trenutno snima petu sezonu u kojoj će pokazati kako, među ostalim, preživjeti pustinju u Meksiku, visoke litice u Irskoj i močvaru u američkoj Lousianni. Unatoč velikom broju obožavatelja ovog dokumentarca, postoji i određen broj onih koji jako kritiziraju Beara Gryllsa i to ne sasvim neutemeljeno. Naime, na početku prikazivanja dokumentarca, 2006., Grylls je ostavljao dojam da je zaista sam u nekoj zabiti te da se sam snima s kamerom, što nije istina jer s njim uvijek ide ekipa od barem nekoliko ljudi. Discovery je na kratko povukao dokumentarac, no onda su se dogovorili s Gryllsom da on u svakoj epizodi objasni kako on ide na putovanja s ekipom koja u divljini ima svu potrebnu opremu ali da on zaista jede samo ono što ulovi, pije tekućinu koju nađe i slično, odnosno, da se zaista ponaša kao da je izgubljen i mora se spasiti, pa se emisija nastavila emitirati.

Međutim, pokazalo se da nekoliko epizoda nije snimljeno na lokaciji koju su predstavili - primjerice "preživljavao" je na nekom otoku u Južnom Pacifiku a zapravo je sve snimano na Havajima, jednom je prelazio nestabilan most od lave a pokazalo se da je taj most zapravo dio nacionalnog parka i siguran je za prelazak ili je jahao divlje konje koji su zapravo bili istimareni i potkovani. Ipak, to nije umanjilo popularnost dokumentarca najviše zahvaljujući tome što je Bear Grylls zapravo jako simpatičan gledateljima. On tijekom svake epizode, osim što opisuje što i zašto radi, otkriva neke detalje o sebi, a do sad je napisao i tri knjige u kojima je pisao o svom životu.

Tako je otkrio da potječe iz bogate obitelji, da mu je puno ime Edward Michael Bear Grylls, rođen je i odrastao u Bembridgeu, na otoku Isle of Wight. Otac, konzervativni parlametarac Sir Michael Grylls ga je zainteresirao za jedrenje i alpinizam i kad mu je kao osmogodišnjaku dao fotografiju Mount Everesta, Bear Grylls se zakleo da će ga kad-tad osvojiti. Tako je i bilo. Naime, nakon srednje škole, a prije studiranja (2002. godine je diplomirao španjolski jezik i književnost), zbog izrazite želje za pustolovinom te već stečenim iskustvom u borilačkim vještinama (ima crni pojas u karateu), Grylls se pridružio Britanskim specijalnim snagama gdje je služio kao vojnik, instruktor preživljavanja te liječnik prve pomoći. Plan mu je bio u vojsci se pripremiti za osvajanje Himalaja, no 1996. je doživio tešku nesreću - skakao je padobranom u Keniji, on se nije sasvim otvorio te se prilikom pada (kojeg je donekle ublažio ranac kojeg je imao na leđima) ozbiljno polomio. Liječnik mu je rekao da je za dlaku izbjegao to da bude nepokretan cijeli život - prvih par mjeseci nakon nesreće je samo ležao u krevetu no onda je počeo s rehabilitacijom.

Kad je opet stao na noge, počeo je intenzivno vježbati te je 18 mjeseci nakon nesreći uspio u svom naumu te je postao najmlađi Britanac (imao je tad 23 godine) koji se popeo na Mount Everest, čime je ušao i u Guinessovu knjigu rekorda. Taj mu je uspjeh, kako je kasnije opisao u prvoj svojoj knjizi koja opisuje taj uspon, "Facing Up", otkrio kako mu je to dalo motivaciju da jednostavno proba sve u čemu se želi okušati te da se aktivira i u humanitarnom radu jer je shvatio tijekom osvajanja Himalaja koliko je život dragocjen. Tako je gol veslao po Temzi, i to u kadi, da bi skupio novac za prijatelja koji je u alpinističkoj nesreći izgubio obje noge, prikupljao je novac za Royal National Lifeboat Institution, organizirao je svečanu večeru s prijateljima padobrancima u balonu, na visini od 7.5 tisuća metara, s maskama s kisikom i u odijelima, da bi prikupio novac za zanemarene tinejdžere, a uz to je i predsjednik nekoliko dobrotvornih fondova. Nakon osvajanja Mount Everesta, s penjačkim partnerom Mickom Crosthwaiteom, prešao je Atlantski ocean u malenom brodiću na napuhivanje (o čemu je napisao knjigu "Facing the Frozen Ocean"), pokušao je paraglajdom preletjeti Anđeoske slapove u Venecueli, letio je paraglajdom iznad Himalaja...

"Preživjeti divljinu" mu nije prva TV emisija - britanski Channel 4 producirao je njegov prvi dokumentarac - "Bijeg iz Legije" gdje je s još jedanaest ljudi prolazio kraću verziju izučavanja za vojnika Francuske Legije.

Privatno, Bear Grylls je od 2000. godine u braku s Sharom Grylls s kojom ima tri sina - osmogodišnjeg Jesseja, šestogodišnjeg Marmadukea te Huckleberryja koji ima nepune tri godine. Često ih spomene u svojim emisijama. S njima živi u Londonu i to na brodu. Zanimljivo je da se nikad nije ozbiljno ozlijedio na snimanju dokumentarca "Preživjeti divljinu", unatoč nekim opasnim situacijama. Ipak, prije nekoliko godina slomio je rame, pao je dok je bio na - skijanju.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika