14.12.2011. / 16:32

Autor: Hina

Vijeće za medije počinje s radom prvog dana 2012.

Hrvatsko vijeće za medije (HVM), novoosnovano samoregulativno tijelo koje će pratiti i sankcionirati kršenja profesionalne, novinarske etike predstavilo se danas javnosti poručivši da građani već od 1. siječnja mogu slati pritužbe na rad novinara i medija.

Boris Trupčević, Sanja Mikleusevic Pavic, Zdenko Duka (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)Boris Trupčević, Sanja Mikleusevic Pavic, Zdenko Duka (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)Hrvatsko vijeće za medije (HVM), novoosnovano samoregulativno tijelo koje će pratiti i sankcionirati kršenja profesionalne, novinarske etike predstavilo se danas javnosti poručivši da građani već od 1. siječnja mogu slati pritužbe na rad novinara i medija.

Vijeće su prošli tjedan osnovali Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i nakladnici glavnih hrvatskih medija, a predsjednik HND-a Zdenko Duka podsjetio je da su prve inicijative za osnivanje takva tijela pokrenute još 2006.

Objasnio je da će sami građani vijeću moći slati pritužbe na rad novinara i medija te da će se vijeće baviti i raspravljati i o ostalim problemima medijske industrije.

Predsjednica vijeća Sanja Mikleušević-Pavić naglasila je da je važno obavijestiti javnost da vijeće počinje s radom i da će mu se od 1. siječnja iduće godine građani moći javljati s pritužbama. Dodala je kako je važno da su u vijeću zajedno i HND i predstavnici nakladnika i poslodavaca te da postoji širi konsenzus što bi vijeće trebalo raditi.

Napomenula je da vijeće neće donositi nikakve novčane kazne za svoje članove na čiji rad građani imaju pritužbe, no da će članice vijeća biti dužne objaviti stajalište vijeća o nekom pitanju u svojim medijima.

Kazala je da je zadatak vijeća spriječiti kršenje publicističkih načela, ali i zauzimati se za neometan pristup informacijama novinara te suprostaviti se tendencijama koje bi se mogle pojaviti u ograničavanju slobode medija. Podsjetila je da je osnivanje takvih vijeća uobičajena praksa u svim europskim zemljama, dodavši da je pred Hrvatskim vijećem za medije još dug put da postane i članom Europskog udruženja vijeća za medije.

"Cilj nam je da vijeće opstane i bude prepoznato u javnosti", zaključila je Sanja Mikleušević-Pavić, naglasivši važnost suradnje poslodavaca i novinara.

Njezin zamjenik i predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca - Udruge novinskih nakladnika Boris Trupčević naglasio je da će se u vijeću zajednički pokušati podignuti etičke i profesionalne standarde medijskog izvješćivanja. Kazao je da vijeće okuplja oko 90 posto medijskog prostora u Hrvatskoj i da su u njemu svi važniji medijski nakladnici te pozvao medije koji im još nisu pristupili da to svakako učine.

Vezane vijesti

'Vlada je upropastila Vjesnik - sad neka ga i spasi'

'Vlada je upropastila Vjesnik - sad neka ga i spasi'

Hrvatsko novinarsko društvo odaslalo je otvoreno pismo svim medijima, ali i Vladi u kojoj zahtjeva da se država, točnije Vlada pozabavi problemom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika