14.12.2011. / 17:34

Autor: Hina

Merkel: Europa će iz krize izaći snažnija

Europa iz dužničke krize može izaći snažnija budu li vlade strpljive i budu li slijedile plan fiskalne unije, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel obraćajući se u srijedu zastupnicima Bundestaga (njemačkog parlamenta), javljaju agencije.

Angela MerkelAngela MerkelEuropa iz dužničke krize može izaći snažnija budu li vlade strpljive i budu li slijedile plan fiskalne unije, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel obraćajući se u srijedu zastupnicima Bundestaga (njemačkog parlamenta), javljaju agencije.

"Uvjerena sam, budemo li imali potrebno strpljenje i ustrajnosti, ako ne dopustimo da nas padovi obeshrabre, budemo li stalno napredovali prema fiskalnoj i stabilnoj uniji, zapravo ako dovršimo gospodarsku i monetarnu uniju... tada ćemo ostvariti cilj koji sam uvijek isticala od početka krize", rekla je Merkel.

"I tada ne samo da će Europa prevladati krizu, Europa će iz nje izaći snažnija nego što je u nju ušla", citira agencija Reuters.

Na summitu Europske unije 9. prosinca europski čelnici dogovorili su jačanje proračunske discipline i tu će izmjenu unijeti u tekst europskog ugovora čime Europu vode na "put proračunske unije" i "unije stabilnosti", rekla je Merkel, piše agencija AFP.

"Obrisi istinske političke unije počinju se nazirati", no "kriza povjerenja" prema Europi "je proces koji neće trajati tjednima ni mjesecima, već godinama", dodala je.

U govoru je opet izrazila žaljenje što se Velika Britanija nije pridružila ostalim članicama u tim promjenama, ali je ponovila da će unatoč svemu ta zemlja ostati "važan partner EU u budućnosti".

To napose vrijedi za vanjsku i sigurnosnu politiku, konkurentnost, trgovinu i borbu protiv klimatskih promjena, rekla je.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika