14.12.2011. / 18:32

Autor: Hina

Europski parlament traži nove izbore u Rusiji

Europski parlament u srijedu je zatražio organiziranje novih slobodnih i redovnih izbora u Rusiji, radi brojnih nepravilnosti utvrđenih tijekom parlamentarnih izbora 4. prosinca.

Catherine AshtonCatherine AshtonEuropski parlament u srijedu je zatražio organiziranje novih slobodnih i redovnih izbora u Rusiji, radi brojnih nepravilnosti utvrđenih tijekom parlamentarnih izbora 4. prosinca.

U neobvezujućoj rezoluciji Europarlament "zahtijeva organiziranje novih slobodnih i redovnih izbora nakon registriranja svih oporbenih stranaka".

"Odvijanje izbora pokazalo je da Rusija ne poštuje izborne norme OESS-a (Organizacija za europsku sigurnost i suradnju)", primjećuju parlamentarci, koji ukazuju na nepravilnosti i uhićenja oporbenih aktivista koji su pokušali prosvjedovati na dan izbora i danima nakon njih.

Parlament traži od ruskih vlasti da temeljito analiziraju sve izborne malverzacije radi sankcioniranja odgovornih.

Rezolucija naglašava da bi Moskva trebala revidirati izborne zakone kako bi jamčila da će predsjednički izbori 2012. biti slobodni i demokratski te jamčiti jednake izglede svim oporbenim kandidatima.

Ministrica vanjskih poslova EU Catherine Ashton u utorak je izjavila pred Parlamentom da europski čelnici namjeravaju iskoristiti susret s predsjednikom Dmitrijem Medvedovim kako bi mu izrazili zabrinutost zbog problema zabilježenih tijekom izbora.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

registracija
20/8/10

McCoy, 14.12.11. 19:22

Sreca pa se OESS nista ne pita oko izbora u Rusiji. Nije im to neka mala drzava na Balkanu pa da mogu da ucenjuju. Sve sto mogu je da izraze zabrinutost :P


registracija
27/11/11

Culex, 14.12.11. 21:07

Viš,viš,..oni bi nešto htijeli pomoći Rusiji oko izbora.Pravi se našo.Pomažu oni Flamancima i Valancima ,bit će skoro dvije godine! Mislim da će to biti na sv. nigdarjevo.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika