15.12.2011. / 09:40

Autor: Renato Baretić

Baretić: Inkvazija javnosti

Ako već i čitatelji i političari znaju da smo svi mi iz medija pogane prodane duše, zašto se onda uopće osvrću na nas, zašto nam pridaju ikakvu pažnju? Zašto se na nas ljute ako im je jasno da smo budalaši i nepismene neznalice na tko zna čijoj uzici, zašto samo ne odmahnu i odignoriraju nas?

Novinari i mediji opet su na tapetu. I kod dojučerašnje vlasti, i kod one odsutrašnje. Iznervirana Jadranka Kosor javila se uživo u program Hrvatskog radija, a iznervirani Radimir Čačić pred uključenim se kamerama i mikrofonima zgražao nad jednim sasvim primjerenim pitanjem novinarke RTL-a.

Zašto?

Kad bi netko išao tražiti dodirne točke Kosorove i Čačića, teško da bi našao dodirniju od ove: em su se oboje istoga dana našli pogođenima pričom o korupciji, em su oboje u svojim lekcijama za novinare spominjali isti slučaj - dodjelu četveromilijunskoga kredita "Croatia osiguranja" tvrtki "Coning", nekad i Čačićevoj, samo nekoliko dana prije parlamentarnih izbora. Okej, i vi vjerojatno, kao i ja, prvi put čujete da osiguravateljske tvrtke ikome daju kredite (mislili smo da je to rezervirano za banke, štedionice i one ćelave stričeke u crnim kožnim mantilima) pogotovo višemilijunske, pa još i uoči prilično izvjesnih izbora, ali to nije tema ove priče. Tema je pitanje: zašto još ljudi uopće čitaju novine, slušaju radio, gledaju televiziju i klikaju na internetske portale? Zašto im trebaju informacije kad, očito je, svi dobro znaju da smo mi novinari, donositelji i tumači informacija, sve redom lažljivci, plaćenici, jugokomunistički nostalgičari, srbofilski oficirski okot, masonerijski poslušnici, Titini isprdci i još štošta tome slično? (U toj menažeriji, uzgred, moj je osobni favorit - a pronašao sam ga u čitateljskim komentarima na više portala - "samozvani kvazinovinarčić"! Hej, nije to bilo lako posložiti u glavušici, pa još i shvatiti što si htio reći!)

Zašto, dakle, svi za sve krive novinare i medije, a svejedno ih i dalje prate?

Mazohizam?

Idiotizam?

Nešto treće?

Što?

Photo: Dino Stanin/PIXSELL (Ilustracija)Photo: Dino Stanin/PIXSELL (Ilustracija)Ako već i čitatelji i političari znaju da smo svi mi iz medija pogane prodane duše, zašto se onda uopće osvrću na nas, zašto nam pridaju ikakvu pažnju? Zašto se na nas ljute ako im je jasno da smo budalaši i nepismene neznalice na tko zna čijoj uzici, zašto samo ne odmahnu i odignoriraju nas? Zašto se, osim toga, itko uopće oglašava u medijima, ako su ti mediji toliko lažljivi i gadljivi?

Krivac

Zašto ste, uostalom, i vi došli čak dovde s čitanjem ovoga teksta, ako dobro znate da meni do vašeg mišljenja nije stalo nimalo više negoli vama do moga? Mm?

Hajde, priznajte barem sami sebi, ne morate javno. Dočitali ste i izdržali dovde s namjerom da i meni i portalu, ako vam se sad prelije čaša, a samo što nije, skrešete u brk sve što vas tišti i što vam ide na živce dok shvaćate da ste u očajničkoj potrazi za bilo kakvim krivcem i kaznom, bilo kakvom katarzom ili barem vrećom za udaranje. Otkad postoje, mediji su krivi za sve. Da njih nema, ne bi bilo nik'kih problema, zar ne? Zar ne da bi svijet bio daleko bolji, čišći i mirniji kad ne bi bilo nik'kih medija i kad bi se svi ti čačići i kosorice, svi ti mamići i markovići, svi ti kerumi i bandići, pa i svi ti - da parafraziram ingenioznog izumitelja, junaka našeg doba - "samozvani kvaziforumašići" pribojavali, eventualno, jedino pobune kmetova?

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

registracija
25/10/10

cuma, 15.12.11. 10:42

Novinarima je žutilo i senzacija zamutilo mozak,,,tiraža je sve manja, novaca nema, nije važno doseže li priča do kaznenog djela, galavno da u naslovu vonjem privuče kupca, očajnički, tzv istraživači u novinarstvu traže mrvice koje im se nude na stolu razgoličenih javnih djelatnika,,pa zar moraju svakoga skinuti do gola,,,mogu li se za promjenu i oni skinuti, tko zna što bi se sve otkrilo!? Kako je krenulo u politiku će moći samo časne sestre i eunusi, a i njih bi očajnici rado vidjeli bez mantija!


registracija
15/8/09

vergilia, 15.12.11. 11:49

Mediji su krivi samo ako ne pitaju, ne komentiraju, ne istražuju - može biti i glupih pitanja, no rjeđe su glupa, a češće provokativna, no to nije ništa negativno. Svaka javna osoba mora znati da podliježe preispitivanju,pa odnosilo se to na boju gaća ili neku ozbiljnu stvar. Mediji su ti koji osluškuju pitanja javnosti i interes javnosti - na koji bi drugi način uopće javnost saznala ono što je zanima. Javnost je - prosjek, a pitanja su rijetko prosječna ako se napravi skala od glupog pitanja do pametnog pitanja, a vrednovano iz pozicije javne osobe. Nijedna javna osoba ne može zahtjevati da joj se postavljaju samo ona pitanja koja smatra pametnim. Uostalom, na sva pitanja već odgovori postoje, samo treba - pitati.
ps: Čačić nije u pravu, a momentalno se skliže na samoj granici snošljivosti...:)


registracija
9/5/10

lolobrigita, 15.12.11. 14:54

1.Renato,neka te,bilo bi grubo da te nema.
2.Naši političari nerijetko pate od viška samodopadnosti,manjka strpljenja i nedovoljno skromnosti.
Kada nekakav Kerum napravi ispad,to je očekivano,ne čudi,ali od jednog Čačića čudi, obzirom na godine provedene u visokoj politici i u dodiru s medijima.O školi da ne govorim.Odnos s medijima,ophođenje s javnošću je dio političke kulture,bontona ako hoćete.To naši političari ne uče nigdje,oni su priučeni,odnosno samouki.Zato su i takvi istupi.
Pogledajte američkog političara kako sa govornice nikada ne upire prstom.To se uči i brusi. Poza,stanka,osmijeh,širenje ruku.Otprilike tako uče i popi u školi dikciju,pozu,ruke.Tu je puno elemenata glume.Možda da u Saboru organiziraju nekakav tečaj?


registracija
26/10/11

eezy, 15.12.11. 15:08

Auuuu, što smo osjetljivi! Pored ovakvih političara vam nikad nije bilo lakše napisati kolumnu.
A, to što vas časte pogrdnim imenama…, pa ako se Presjednik može nazivati lignjom, Premijerku četnikušom (čemu ste vi novinari kumovali), ne vidim razloga zašto se one koji to zaslužuju ne smije nazivati kvazinovinarima.
Objavljujete izmišljene intervjue, prepisujete članke iz europskog tiska, falscifikujete osobne iskaznice…
Što ste drugo očekivali???


registracija
7/9/07

Vinogradar, 15.12.11. 20:17

Poštovani gospodine Baretiću,
mnogi naši političari
željeli bi raditi
JAVNI POSAO
--- TAJNO.
I zato im smetaju novinari koji u ime birača traže odgovore.
A da ima novinara bez znanja, vlastitog mišljenja i morala, svakako ima ali puno manje nego pokvarenih i nesposobnih političara.
Pozdrav


registracija
16/1/10

blaise, 16.12.11. 21:12

Renato, prije nego što si napisao, trebao si se raspitati. OSIGURAVAJUĆA DRUŠTVA DAJU KREDITE, JOŠ KAKO. Tako održavaju vrijednost svojih depozita, isto kao i banke. A osobito svojim komitentima, isto kao i banke.

P.S. Inače obožavam Tvoje komentare. Ali....prijateljski savjet...Ne može se mišljenje bazirati na NEZNANJU ( 'vjerojatno vi, kao i ja, prvi put čujete....')


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika