15.12.2011. / 10:52

Autor: Hina , Nacional.hr

Striedinger:

Sanader obećao povlašten položaj Hypo banke

Svjedok je ispričao da je bio tri puta prisutan kad je Kulterer isplatio proviziju osobi koja se predstavila kao Eugen Laxa

Svjedok Guenter Striedinger Photo: Antonio Bronić/PIXSELLSvjedok Guenter Striedinger Photo: Antonio Bronić/PIXSELL

Bivši čelnik Hypo banke za poslove s Hrvatskom Gunther Striedinger potvrdio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu vjerodostojnost bilješke po kojoj je Sanader u četiri oka obećao bivšem predsjedniku Uprave Hypo banke Wolfgangu Kultereru da će ta banka u Hrvatskoj imati povlašteni položaj i da će za to biti isplaćena provizija.

Striedinger je napomenuo da on nije bio prisutan tom razgovoru, ali je sastavio i potpisao takvu bilješku nakon što mu je Kulterer prepričao sadržaj razgovora i naložio da sastavi takvu bilješku. U bilješci je kao primatelj provizije naveden Eugen Laxa.

Svjedok je ispričao da je bio tri puta prisutan kad je Kulterer isplatio proviziju osobi koja se predstavila kao Eugen Laxa.

No, dodao je da je ta osoba tada imala između 30 i 45 godina te da nije riječ o osobi s fotografije koju su mu pokazali prilikom saslušanja u Klagenfurtu i koja po njegovoj procjeni ima 80 godina.

Svjedok je potvrdio također da su uvjete kreditiranja Hrvatske sredinom 90-ih dogovarali Kulterer i tadašnji zamjenik hrvatskog ministra vanjskih poslova Sanader i da je troškove provizije od pet posto snosio klijent, odnosno Republika Hrvatska.

Na kredite takve vrste u Austriji se moglo puno manje zaraditi jer je bila puno niža kamata, no, dodao je da je ugovor o kreditu bio povoljan za Austriju i Hrvatsku.

U nastavku suđenja svjedoka će ispitivati obrana Sanadera, kojeg je sudac i danas opominjao zbog upadanja u riječ i ometanja rasprave.

Kulterer se nije pojavio

Bivši predsjednik Uprave Hypo banke Wolfgang Kulterer nije se pojavio na nastavku suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu, dok je u sudnicu zagrebačkog Županijskog suda stigao bivši čelnik Hypa za poslove s Hrvatskom Gunther Striedinger koji je izjavio da su uvjete kreditiranja Hrvatske sredinom 90-ih dogovarali Kulterer i tadašnji zamjenik hrvatskog ministra vanjskih poslova Sanader.

Striedinger je, na upit USKOK-ove tužiteljice kako se Hypo banka uopće pojavila u Hrvatskoj, kazao da je banka kontaktirala tadašnjeg austrijskog ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka koji je kontaktirao Sanadera jer izvrsno govori njemački.

Svjedok se prisjetio da je Sanadera jednom prilikom susreo na parkiralištu izvan Klagenfurta u blizini svog ureda susreo Sanadera koji je bio sa suprugom Mirjanom. Kaže da su prozborili par kurtoaznih rečenica i da ga nije pitao što tu radi. Nije vidio da Sanader prima nekakvu omotnicu, kao što je prošlog tjedna izjavio posvjedočio bivši direktor Hypo Leasinga Kroatien Drago Vidaković koji tvrdi da je Sanader početkom 1995. na parkiralištu Hypove zgrade u Klagenfurtu vidio kako Kulterer Sanaderu predaje nekakvu omotnicu.

Dobar prijatelj

Striedinger je rekao da se Kulterer s vremenom hvalio kako je postao dobar prijatelj sa Sanaderom. Potvrdio je da je njega i Kulterera u zagrebačkoj zračnoj luci dočekivao Vidaković te da su se sastanci sa Sanaderom održavali u Ministarstvu vanjskih poslova. Tvrdi da se na njima nije razgovaralo o pojedinostima samog kredita, to jest da se više raspravljalo o političkoj situaciji u Hrvatskoj.

Rekao je i da su ih sugovornici uvjeravali da nije rizičan kredit, a Kulterer mu je naložio da sastavi neku vrstu zapisnika nakon sastanaka. O kreditu su, kaže, pregovarali Kulterer i Sanader. On nije dogovarao uvjete kredita jer su one bile u ingerenciji Uprave, ali je dva ili tri puta s Kultererom bio na sastancima sa Sanaderom na kojima je u dva navrata bio i tadašnji Sanaderov šef ministar vanjskih poslova Mate Granić.

Kazao je da je bio u bankarskoj hijerarhiji bio na jednoj razini ispod Kulterera koji se preko svog odvjetnika pismeno ispričao za nedolazak, uz obrazloženje da je sudski poziv dobio tek 13. prosinca te da radi kratkoće vremena nije mogao doći. Predložio je da ga se ispita putem video-linka.

3,6 milijuna kuna

Sudac Ivan Turudić kazao je da je ovo drugi poziv na koji se Kulterer nije odazvao i da će o njegovom prijedlogu odlučiti naknadno.

Sanaderu se sudi zbog navodnog nezakonitog uzimanja 3,6 milijuna kuna provizije od kredita koji je Hypo banka dala Hrvatskoj za kupnju diplomatskih predstavništava te uzimanje 10 milijuna eura mita od čelnika mađarske naftne kompanije MOL za prepuštanje upravljačkih prava u Ini.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika