15.12.2011. / 15:42

Autor: Hina , Nacional.hr

Putin optužuje SAD za upletenost u Gadafijevu smrt

"Bespilotne letjelice, američke, napale su kolonu vozila (u kojoj je bio Gadafi). Zatim su radiovezom njihove specijalne snage, kojima ondje nije bilo mjesto, pozvale takozvanu oporbu i borce koji su bez presude i bez istrage pogubili (Gadafija)", rekao je Putin

ArhivaArhivaRuski premijer Vladimir Putin optužio je u četvrtak američke specijalne snage za upletenost u smrt libijskog vođe Moamera Gadafija što je Pentagon ocijenio smiješnim, a Putin je još izjavio i kako Sjedinjene Države traže vazale, a ne partnere.

"Bespilotne letjelice, američke, napale su kolonu vozila (u kojoj je bio Gadafi). Zatim su radiovezom njihove specijalne snage, kojima ondje nije bilo mjesto, pozvale takozvanu oporbu i borce koji su bez presude i bez istrage pogubili (Gadafija)", rekao je Putin.

Rusija je i ranije oštro kritizirala vojnu operaciju NATO-a u Libiji koju je Putin nazvao križarskim ratom. Za Moskvu su NATO-ovi zračni napadi prelazili mandat rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koji je odobrio zaštitu libijskih civila.

"Tvrdnja da su američke specijalne snage umiješane u smrt pukovnika Gadafija je smiješna", rekao je John Kirby, glasnogovornik američkog ministra obrane Leona Panette.

Rekao je da američkih vojnika na terenu nije bilo tijekom libijske operacije, već je SAD potporu pružao iz zraka i s mora.

Nakon Gadafijeva ubojstva 20. listopada ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov doveo je u pitanje legalnost američkog zračnog napada na konvoj u kojem je bio Gadafi. Libijski vođa je nakon tog napada odmah uhvaćen i ubijen metcima, što su snimile kamere.

NATO tvrdi da nije znao kako je u konvoju bio Gadafi.

U godišnjem televizijskom odgovaranju na pitanja Putin je na temu rusko-amerčkih odnosa rekao da bi Moskva "rado bila američki saveznik", ali "kako danas vidimo, ponekad se čini da Amerika ne želi saveznika već vazale".

Svijetu je "puna kapa diktata jedne jedine zemlje", ocijenio je Putin i dodao da Rusija "želi i nastavit će graditi" bolje odnose sa SAD-om gdje je u tijeku "preobrazba" jer većina američke nacije ne želi više "igrati ulogu svjetskog policajca."

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika