15.12.2011. / 16:25

Autor: Hina

Island službeno priznao palestinsku državu

Island je u četvrtak objavio da službeno priznaje palestinsku državu, što Island svrstava među prvih nekoliko europskih zemalja čije su vlasti donijele takvu odluku.

Island je priznao PalestinuIsland je priznao PalestinuIsland je u četvrtak objavio da službeno priznaje palestinsku državu, što Island svrstava među prvih nekoliko europskih zemalja čije su vlasti donijele takvu odluku.

"U skladu s odlukom članova islandskog parlamenta objavljujem da priznajemo palestinsku neovisnost", rekao je svojem palestinskom kolegi Rijadu Malkiju islandski ministar vanjskih poslova Oessu Skarphedinsson.

Dvojica ministara koji su se sastali na svečanosti u Reykjaviku najavit će i službeno uspostavljanje diplomatskih odnosa između dviju zemalja, stoji u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Službeno priopćenje uslijedilo je nakon što je islandski parlament 29. studenoga usvojio odluku kojom se "vladi dopušta da prizna neovisnu i suverenu palestinsku državu u sklopu granica koje su postojale prije Šestodnevnog rata 1967." Priznanje je uslijedilo nakon povijesnog primanja Palestine, krajem listopada u Ujedinjene narode.

Dosad je palestinsku državu priznalo stotinjak država. Od europskih država to su još Češka, Poljska, Mađarska i Malta.

Vezane vijesti

Ukinite blokadu Gaze

Ukinite blokadu Gaze

Pedeset međunarodnih nevladinih organizacija i agencija UN-a pozvalo je u četvrtak Izrael da ukine blokadu pojasa Gaze, u povodu 5. godišnjice… Više

Komentari

registracija
19/7/11

bubba, 15.12.11. 19:15

island je među prvima priznao i hrvatsku, dakle dugotrajno vode dosljednu politiku, s jasnim načelima, a naši političari nemaju trunke muda da pokažu neke principe, palestinci su u sličnom položaju u kakvom smo mogli biti i mi, a ne pružamo im nikakvu pomoć.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika