15.12.2011. / 18:27

Autor: Hina

Istraživanje: SAD i Europa i dalje vrlo neskloni imigrantima

Europljani i Amerikanci i dalje su nezadovoljni politikama svojih zemalja prema imigrantima i u velikoj većini ih zabrinjava ilegalno useljavanje, ali se njihov broj, unatoč krizi i revolucijama u arapskim zemljama, u proteklih godinu dana nije povećao, nego ostao približno jednak.

Imigranti nigdje nisu dobrodošliImigranti nigdje nisu dobrodošliEuropljani i Amerikanci i dalje su nezadovoljni politikama svojih zemalja prema imigrantima i u velikoj većini ih zabrinjava ilegalno useljavanje, ali se njihov broj, unatoč krizi i revolucijama u arapskim zemljama, u proteklih godinu dana nije povećao, nego ostao približno jednak.

Četvrto izdanje godišnjeg izvješća "Transatlantske tendencije - useljavanje" udruge German Marshall Fund (GMF), provedeno u SAD-u i pet europskih zemalja, pokazuje stabilnost u razmišljanju unatoč političkim i gospodarskim čimbenicima u svijetu.

Velika većina Europljana zabrinuta je zbog ilegalnog useljavanja, pri čemu prednjače Talijani (80 posto) ispred Španjolaca (74 posto), Britanaca (71 posto), Francuza (59 posto). No te su brojke neočekivano stabilne u usporedbi s onima iz 2010., a u nekim su zemljama čak lagano i pale (Italija -2 posto i Njemačka -1 posto).

Na upit o tome što misle o sugrađanima rođenim u drugoj zemlji, 42 posto Europljana smatra da ih je "previše". Takvih je najviše u Velikoj Britaniji (57 posto), a slijede Italija i Španjolska s po 48 posto, Francuska s 33 posto i Njemačka s 28 posto. Osim u Španjolskoj (+7 posto) i tu su brojke stabilne, čak i nešto manje nego 2010.

"Istraživanje pokazuje da čak i u politički i gospodarski teškim vremenima osjećaj Amerikanaca i Europljana prema useljavanju ostaje stabilan, iako su nezadovoljni načinom na koji se njihove vlade odnose prema tom pitanju", naveo je predsjednik GMF-a Craig Kennedy.

Istraživanje je provedeno telefonom između 25. kolovoza i 18. rujna na uzorku od tisuću ljudi u svakoj zemlji, uz mogućnost pogreške od +/- 3,1 posto.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika