15.12.2011. / 18:55

Autor: Hina

MMF zabrinut zbog mađarskog plana za središnju banku

Međunarodni monetarni fond izrazio je u četvrtak zabrinutost zbog planova mađarske vlade da ograniči neovisnost svoje središnje banke, u času kada ta ustanova razmišlja o pozajmici toj zemlji.

Viktor OrbanViktor OrbanMeđunarodni monetarni fond izrazio je u četvrtak zabrinutost zbog planova mađarske vlade da ograniči neovisnost svoje središnje banke, u času kada ta ustanova razmišlja o pozajmici toj zemlji.

"Pomno proučavamo nedavne prijedloge zakona u vezi sa središnjom bankom i smanjenje njezine neovisnosti bio bi velik razlog za zabrinutost", rekao je na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu glasnogovornik fonda David Hawley.

Konzervativna vlada premijera Viktora Orbana iznijela je u srijedu prijedlog izmjene ustava po kojemu bi se središnja banka (MNB) pripojila agenciji za nadzor financijskih ustanova (PSZAF) koja je u nadležnosti vlade a predvode je osobe bliske Orbanu.

Guverner središnje banke Andras Simor u četvrtak je u razgovoru za informativnu internetsku stranicu Index osudio "vladino potpuno preuzimanje nadzora nad središnjom bankom".

Mađarska je u studenome zatražila pozajmicu od MMF-a, o čemu su u u utorak u Budimpešti počeli pretpregovori.

Državni tajnik blizak premijeru, Mihaly Varga rekao je u utorak da vlada razmišlja o tome da zatraži financijsku pomoć od MMF-a u iznosu od 15 do 20 milijarda dolara.

Vezane vijesti

Orban želi javnu raspravu o ulasku Mađarske u eurozonu

Orban želi javnu raspravu o ulasku Mađarske u eurozonu

Predsjednik mađarske vlade Viktor Orban želi potaknuti javnu raspravu o ulasku zemlje u eurozonu koja se temeljito promijenila s dužničkom krizom,… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 15.12.11. 22:36

Na pravom su putu. Još samo da naprave reformu. Samo kaj to ne ide unutar EU. Kontra statuta ECB-a je. reforma.forumhr.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika