16.12.2011. / 08:41

Autor: Hina , Nacional.hr

Zloslutne najave MMF-a

Mračne perspektive svijeta

"Svjetski gospodarski izgledi u ovome trenutku nisu osobito ružičasti. Prilično su mračni", rekla je Lagarde na konferenciji u američkom State Departmentu

Svjetski gospodarski izgledi su "prilično mračni" što će zahtijevati djelovanje svih zemalja, počevši s onima u Europi, kako bi se spriječilo da eskalira kriza koja nosi rizik od globalne depresije, upozorila je u četvrtak direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde.

Za rješavanje europske dužničke krize, po njezinim će riječima, biti potrebna međunarodna pomoć, vjerojatno kanalizirana kroz MMF-a, prenosi Wall Street Journal.

"Svjetski gospodarski izgledi u ovome trenutku nisu osobito ružičasti. Prilično su mračni", rekla je Lagarde na konferenciji u američkom State Departmentu.

"Ne postoji gospodarstvo u svijetu, bilo da je riječ zemljama s niskim dohotkom, tržištima u razvoju, sa srednjim dohotkom ili super-naprednim gospodarstvima, koje će biti imuno na krizu koju vidimo ne samo da se razvija već da eskalira", kazala je Lagarde, prenosi Reuters.

"To nije kriza koju će riješiti jedna skupina zemalja poduzimanjem akcije. Nadamo da će biti riješena aktualnim djelovanjem svih zemalja, svih regija i svih kategorija država", dodala je čelnica MMF-a.

Lagarde je primijetila neke relativno svijetle ekonomske točke u zemljama Azije i Latinske Amerike, koje su kako je rekla, uz pomoć MMF-a poduzele korake tijekom kriza u 1980-ih i 1990-ih godina za rješavanje slabosti u njihovim bankovnim sustavima i financijskoj regulativi.

"Svi ti izazovi s kojima su se suočavali u vrijeme azijske krize i latinoameričke krize sada im dobro služe", kazala je Lagarde.

Ona je rekla da globalni ekonomski čelnici sada trebaju primjeniti holistički (cjelovit) pristup prema rješavanju sustavnih slabosti, poput onih na koje ukazuje sadašnja dužnička kriza eurozone.

"To će zahtijevati napore i prilagodbe, a jasno je da će se morati početi od temeljne krize u ovome trenutku a to je očito kriza u europskim zemljama, osobito u zemljama eurozone", rekla je Lagarde.

On je upozorila da demokratski politički procesi često otežavaju brza rješenja, rekavši da se mora riješiti sudar očekivanja tržišta s političkom stvarnošću.

"Taj Gordijski čvor treba presjeći, to se treba riješiti što je moguće kolektivnije, počevši s onima u središtu ali uz potporu međunarodne zajednice, vjerojatno kanaliziranu kroz MMF-a", rekla je Lagarde.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika