16.12.2011. / 12:54

Autor: Hina

Vrhovni sud u veljači o presudi za ubojstvo Pukanića

Nepravomoćna presuda šestorici osuđenih zbog ubojstva novinara i suvlasnika tjednika Nacional Ive Pukanića naći će se početkom veljače pred sucima Vrhovnog suda koji će odlučivati o žalbama na prvostupanjsku odluku zagrebačkog Županijskog suda.

Nepravomoćna presuda šestorici osuđenih zboRobert MatanićRobert Matanićg ubojstva novinara i suvlasnika tjednika Nacional Ive Pukanića naći će se početkom veljače pred sucima Vrhovnog suda koji će odlučivati o žalbama na prvostupanjsku odluku zagrebačkog Županijskog suda.

Vrhovni sud zakazao je sjednice za 6., 7. i 8. veljače. U ta tri dana sudac izvjestitelj upoznat će sudsko vijeće sa svim bitnim pojedinostima devetomjesečnog suđenja, prvostupanjske presude iz studenoga 2010. te žalbama na tu presudu sutkinje Ivane Kršul. Spis u tom predmetu broji oko 15.000 stranica.

Novinar i suvlasnik Nacionala Ivo Pukanića i njegov suradnik Niko Franjić ubijeni su 23. listopada 2008. u podmetnutoj eksploziji na parkiralištu pokraj redakcije tjednika.

Šestorica optuženika osuđena su na ukupno 150 godina zatvora.

Najveću maksimalnu kaznu od 40 godina dobio je Željko Milovanović kao neposredni izvršitelj, odnosno osoba koja je aktivirala eksplozivnu napravu. On je osuđen u odsustvu, a za isti zločin mu se sudi u Beogradu, gdje optuženičku klupu dijeli sa Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam koji je za Pukanićevo ubojstvo navodno platio 1,5 milijuna eura, te Zoranom Kuzmanovićem.

Robert Matanić, koji je prema optužnici okupio zločinačku skupinu, osuđen je na 33 godine. Zbog pomaganja u ubojstvu njegov bratić Luka Matanić i zajednički prijatelj Amir Mafalani dobili su po 16 godina zatvora, a Bojan Gudurić 30 godina jer je iz zasjede trebao pucati u Pukanića ako eksploziv zataji. Slobodan Đurović osuđen je na 15 godina zbog optužbi da je bio veza ubojica s Jocićem.

USKOK je optužene teretio i za planiranje ubojstva Hrvoja Petrača i njegovog sina Novice, no sutkinja Kršul u presudi je ustvrdila da su planirali ubojstvo dvije nepoznate osobe.

Na suđenju nije dokazano postojanje zločinačke organizacije, niti je otkriven krajnji naručitelj ili motiv zločina koji, kako je kazala sutkinja, ima potpis organiziranog kriminala. Nije prihvaćena ni USKOK-ova tvrdnja da je Pukanić likvidiran kako bi ga se spriječilo da piše o poslovima kriminalnih skupina povezanih s duhanskom mafijom.

Milovanović, Robert Matanić i Gudurić imat će pravo još jedne žalbe s obzirom da su osuđeni na kazne dugotrajnog zatvora (od 20 do 40 godina).

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 16.12.11. 14:14

Još jedna pravosudna hrvatska farsa.Slučaj je razvučen do zaborava na tijekove događanja u svezi Pukanića a sa ciljem da se prikriju potencijalni naručitelji ubijstva Pukanića.Pukanić bio ovakav ili onakav,ubijen je po nalogu nekoga vrlo,vrlo zainteresiranog i moćnog.Ili skupine istih karakteristika.Ubijena je osoba,eliminiran je uzrok mnogih prijetnji umočenima u svezi svega i svačega-ponajviše kriminalnoga a slučaj treba lagano i sa što manje buke pospremiti pod tepih.Pored loših pravosuđa ostaje jedna,doduše ne baš nešto sretna, okolnost.Okolnost u kojoj nevidljiva kamera istine snima pravo stanje stvari događaja.I bilježi to.Ona baš i nije djelotvorna na ovoj našoj životnoj sceni,jer se radi o apstraktnoj razini.U svakom slučaju se njeno djelovanje potvrdilo u životu tako da je,iz rezultata njenog nevidljivog snimanja istinitosti događanja,proizišla ne jedna,nego mnoge mudre izreke.Pa tako imamo i izreku;Istina kad-tad izađe na vidjelo.Nije to nešto što bi uplašilo one koji žele ostati prikriveni za svoja nedjela ali,u svakom slučaju funkcionira.Na jednoj drugoj razini,ipak funkcionira.Izostanak takvih vrijednosti kod pojedinaca,su odraz osobne zaostalosti u duhovnoj nadgradnji pojedinaca.To je određeni oblik primitivizma ali,ima vremena u vjećnosti da se i tu značajnije pomaknemo na ljestvici moralnih vrednota.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika