16.12.2011. / 15:38

Autor: Hina

Bandić i 'saga o vrtićima'

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je kazao da nije odustao od principa socijalne pravde i solidarnosti kada je riječ o cijenama vrtića, ali da kao gradonačelnik ima odgovornost spriječiti sagu za 30 tisuća mališana te njihove roditelje koji od sljedeće godine ne bi znali hoće li moći upisati dijete u vrtić ili ne.

Milan BandićMilan BandićZagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je kazao da nije odustao od principa socijalne pravde i solidarnosti kada je riječ o cijenama vrtića, ali da kao gradonačelnik ima odgovornost spriječiti sagu za 30 tisuća mališana te njihove roditelje koji od sljedeće godine ne bi znali hoće li moći upisati dijete u vrtić ili ne.

"Možete to nazvati odustajanjem, povlačenjem ili kompromisom, ali do zadnjega sam inzistirao na provođenju odluke s dohodovnim cenzusom koju je krajem 2010. prihvatila i Gradska skupština i moja je savjest čista", kazao je Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Naveo je da on nije ni poskupio niti pojeftinio cijene vrtića, no nakon zadnje skupštinske sjednice gdje nije prošao prijedlog gradske uprave odlučio se, kaže, na novi "jer politika nije umijeće mogućeg nego realiziranog". Po novom, Bandić predlaže jedinstvenu cijenu od 300 kuna i naglašava da Zagreb tako i dalje ima najjeftinije vrtiće u Hrvatskoj jer roditelji za plaćaju 300 kuna od 1900 kuna pune cijene.

Također su, navodi, izjednačili cijene u privatnim i vjerskim vrtićima gdje ima mjesta za oko 1.500 mališana koji bi inače ostali neupisani, dok za socijalno najugroženije i obitelji s više djece i dalje ostaju postojeće olakšice.

Bandić je ocijenio da će se nakraju vjerojatno obistiniti njegov prijedlog s dohodovnim cenzusom. "Pogubno je linearno davati, ali što mogu", dodaje Bandić i navodi da nije svejedno izdvojiti 300 kuna onome koji ima plaću dvije tisuće kuna ili 20 tisuća kuna. "U recesiji bi se očekivao minimum solidarnosti i socijalne osjetljivosti, ali nije prošlo. Neka to ide na dušu svima koji su sudjelovali u takvoj destrukciji", ogorčeno je dodao.

"Moja je savjest čista, učinio sam što sam mogao, a ako i sada, kad sam prihvatio što su zastupnici tražili, Gradska skupština ne prihvati prijedlog, tu prestaje moja odgovornost", kazao je Bandić. Naveo je i da to nema veze s njegovim lošim rezultatom na parlamentarnim izborima i foteljom gradonačelnika koja nakon toga, po medijskim napisima, dolazi u pitanje.

"Bilo je Zagreba i prije Bandića, a bit će ga i poslije", kazao je i dodao da su u skupštinsku proceduru uputili i druge korigirane prijedloge poput odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja Muellerov breg i prijedloga zaključka o provedbi projekta gradnje podzemne garaže s trgovačko uslužnim sadržajima i športskom dvoranom na lokaciji srednjoškolskog igrališta Savska - Kačićeva - Klaićeva - Kršnjavoga po modelu javno-privatnog partnerstva.

"U Zagrebu i Hrvatskoj moramo prestati s antipoduzetničkom klimom. Ako nema volje i ljubavi svih u gradu da budu servis građana i logistika poduzetnicima, onda nema sreće za ovu zemlju", ustvrdio je Bandić i dodao kako je svaki od prijedloga u skladu sa zakonom i procedurom.

Zamoljen da komentira što će ako ga i nakon svega bude "svrgnut s vlasti", Bandić je rekao da se zna proceudra po kojoj se postupa ako se ne prihvati gradski proračun. "Nema nikakvog svrgavanja s vlasti. Pa nisam ja diktator niti živimo u autoritarnom režimu", dodao je.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika