16.12.2011. / 17:47

Autor: Hina

Solarij povećava rizik i od bazocelularnog raka kože

Solariji, koji su već povezani s povećanim rizikom razvoja najopasnijeg raka kože - melanoma, povezani su i s učestalijom pojavom najčešćeg raka kože - bazocelularnog karcinoma kože, pokazalo je znanstveno istraživanje objavljeno u časopisu Journal of American Academy of Dermatology.

Solarij povećava rizik od rakaSolarij povećava rizik od rakaSolariji, koji su već povezani s povećanim rizikom razvoja najopasnijeg raka kože - melanoma, povezani su i s učestalijom pojavom najčešćeg raka kože - bazocelularnog karcinoma kože, pokazalo je znanstveno istraživanje objavljeno u časopisu Journal of American Academy of Dermatology.

Svjetska zdravstvena organizacija klasificira sunčanje u solariju kao karcinogen za ljude.

Stručnjaci iz škole javnog zdravstva Yale u New Havenu, Connecticut utvrdili su da mlade osobe koje se sunčaju u solariju imaju 69 posto veće izglede za raniju pojavu bazocelularnog raka kože.

"Solarij se iznenađujuće često navodio u našem istraživanju mladih pacijenata s rakom kože, posebno žena što dijelom može objasniti zašto se 70 posto ranije pojave raka bilježi kod žena", kazala je Susan Mayne, jedna od voditeljica istraživanja.

Ranije istraživanje koje je radilo Sveučilište u Minnesoti utvrdilo je povećani rizik razvoja melanoma za 74 posto bez obzira na duljinu i učestalost sunčanja u solariju.

Istraživanje je obuhvatilo 750 pacijenata mlađih od 40 godina i utvrđeno je da je rizik pojave raka rastao s godinama provedenim u sunčanju u solariju kao i da se kod trećine pacijenata s bazocelularnim rakom kože do 40. godine života pojavio taj rak na još najmanje jednom mjestu.

Vezane vijesti

Odobren novi lijek za rak kože

Odobren novi lijek za rak kože

Američka agencija za lijekove (FDA) odobrila je u ponedjeljak prodaju Erivedgea (Vismodegiba) tvrtke Genentecha, članice švicarskog koncerna Rochea,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika