16.12.2011. / 18:37

Autor: Hina

Monti upozorio da se ne izazivaju podjele u Europi

Talijanski premijer u petak je, upozorivši na "kratkoročnu glad za strogošću" u nekim zemljama, pozvao europske političare da paze da ne izazovu podjele na kontinentu u nastojanjima da suzbiju dužničku krizu.

Mario MontiMario MontiTalijanski premijer u petak je, upozorivši na "kratkoročnu glad za strogošću" u nekim zemljama, pozvao europske političare da paze da ne izazovu podjele na kontinentu u nastojanjima da suzbiju dužničku krizu.

Talijanski premijer Mario Monti rekao je da bi europski odgovor na dužničku krizu "trebao biti utemeljen na dugoročno održivu pristupu, a ne samo hraniti "kratkotročnu glad za strogošću u nekim zemljama", čime je Monti očito mislio na Njemačku.

"Kako bismo pomogli da se Europa gradi na način koji ujedinjuje, a ne dijeli, ne možemo si dopustiti da nam kriza u eurozoni stvori razdor između krjeposna sjevera i navodno zločesta juga", rekao je Monti na konferenciji u Rimu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pod pritiskom Bundesbanke da prisili prezadužene zemlje eurozone na reforme i da za izlaz iz krize primijene mjere štednje prednjačila je u zauzimanju da se automatski uvedu sankcije za proračunske "grješnike" u eurozoni.

To je izazvalo zabrinutost da bi pretjerano stezanje remena u južnim zemljama moglo njihova gospodarstva dovesti u negativnu spiralu bez izgleda da rastom iziđu iz krize dok bi na uspješnijem sjeveru poticalo kivnost prema jugu.

Vezane vijesti

Hollandeov plan za Europu

Hollandeov plan za Europu

Nakon tri godine krize, Europska unija je pred šekspirijanskom dilemom: biti ili ne biti. George Soros i Christine Lagarde, predsjednica Međunarodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika