17.12.2011. / 09:41

Autor: Hina

Fitch razmatra sniženje rejtinga za šest zemalja eurozone, uključujući Sloveniju

Bonitetska agencija Fitch Ratings objavila je u petak da razmatra sniženje kreditnog rejtinga za šest zemalja eurozone - Italiju, Španjolsku, Irsku, Belgiju, Sloveniju i Cipar, za jednu ili dvije razine.

Eurozoni prijeti smanjenje kreditnog rejtingaEurozoni prijeti smanjenje kreditnog rejtingaBonitetska agencija Fitch Ratings objavila je u petak da razmatra sniženje kreditnog rejtinga za šest zemalja eurozone - Italiju, Španjolsku, Irsku, Belgiju, Sloveniju i Cipar, za jednu ili dvije razine.

Izglede za kretanje rejtinga tih šest zemalja Fitch je označio kao negativne, što znači da je moguće njegovo sniženje u roku od tri mjeseca, prenose agencije.

Agencija navodi kako je, nakon prošlotjednog summita EU-a, "zaključila da je 'sveobuhvatno rješenje' za krizu eurozone tehnički i politički izvan dosega".

Agencija očekuje da će završiti reviziju rejtinga tih zemalja do kraja siječnja.

Fitch je zadržao kreditni rejting Francuske na AAA, ali je izglede rejtinga te ključne članice eurozone promijenio iz stabilnih u negativne.

Agencija navodi da francuski rejting podupire bogato i raznoliko gospodarstvo zemlje, te ističe da je francuska vlada usvojila nekoliko mjera za jačanje svojih financija. Agencija istodobno navodi da će francuski dug dostići vrhunac od 92 posto BDP-a u 2014.

Francuski dužnosnici i investitori su se bojali da bi rejting Francuske mogao biti snižen, što bi imalo teške posljedice na europske napore da se obuzda dužnička kriza.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika