17.12.2011. / 11:25

Autor: Hina

Dodik prijeti: RS će sama prikupljati poreze

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik zaprijetio je da će vlasti ovoga entiteta uspostaviti samostalni financijski sustav prikupljanja poreza i carina ukoliko od 1. siječnja 2012. bude zaustavljeno financiranje s računa Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO BiH) koje se najavljuje jer nije donesen proračun na državnoj razini.

Milorad DodikMilorad DodikPredsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik zaprijetio je da će vlasti ovoga entiteta uspostaviti samostalni financijski sustav prikupljanja poreza i carina ukoliko od 1. siječnja 2012. bude zaustavljeno financiranje s računa Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO BiH) koje se najavljuje jer nije donesen proračun na državnoj razini.

"Ukoliko UNO obustavi isplate RS s jedinstvenog računa, Republika Srpska će u Narodnoj skupštini RS povući suglasnost o formiranju UNO-a", rekao je Dodik kako ga u subotu prenose Nezavisne novine iz Banja Luke.

Nezavisne navode da će od prvoga dana sljedeće godine biti obustavljena isplata novčanih sredstava s jedinstvenog računa UNO-a državi i nižim tijelima vlasti ukoliko ne bude dogovora o proračunu BiH do kraja godine, što su potvrdili i iz UNO-a.

Tijekom 2011. godine zbog političke krize nastale nakon posljednjih izbora nije uopće usvojen proračun za 2011., a državne su se institucije financirale na temelju privremenog tromjesečnog financiranja. Da bi državne institucije mogle funkcionirati, vlasti moraju donijeti proračun za 2012. jer se ne može donijeti odluka o privremenom financiranju budući nije bilo proračuna za 2011.

Dodik je međutim najavio da će vlasti ovoga entiteta poduzeti više mjera kako bi sustav normalno funkcionirao.

"Mi ćemo, ukoliko bude ostvarena blokada sredstava, deblokirati svoja sredstva. Podrazumijeva li to osnivanje nove Uprave za neizravno oporezivanje ili neke druge akcije vidjet ćemo, ali sigurno ukoliko dođe do zastoja makar i jedan dan mi ćemo ući u parlament i povući našu suglasnost o formiranju UNO BiH", rekao je Dodik.

Pri tome je poručio kako Republika Srpska neće prihvati nametanje državnog proračuna od strane Visokog međunarodnog predstavnika Valentina Inzka kazavši da takav scenarij priželjkuju bošnjačke stranke iz Sarajeva.

Iz Inzkova ureda poručili su pak da se neće tolerirati eventualni jednostrani potezi vlasti Republike Srpske kojima se potkopavaju državne institucije.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika