18.12.2011. / 13:22

Autor: Hina

Ankete: Većina Britanaca želi referendum o članstvu u EU

Negativni odgovor Davida Camerona na fiskalni pakt na europskom summitu prije deset dana ojačao je premijera u ispitivanjima javnog mnijenja i potaknuo zahtjeve za referendumom o članstvu Velike Britanije u Europskoj uniji, pokazuju rezultati ispitivanja instituta ICM, objavljeni u nedjelju u Sunday Telegraphu.

David CameronDavid CameronNegativni odgovor Davida Camerona na fiskalni pakt na europskom summitu prije deset dana ojačao je premijera u ispitivanjima javnog mnijenja i potaknuo zahtjeve za referendumom o članstvu Velike Britanije u Europskoj uniji, pokazuju rezultati ispitivanja instituta ICM, objavljeni u nedjelju u Sunday Telegraphu.

Prema tom istraživanju, 35 posto ispitanika sklono je referendumu o članstvu u Europskoj uniji tijekom godine, 16 posto ih želi referendum prije raspuštanja parlamenta za četiri godine, a još osam posto prije kraja sljedećeg isteka parlamenta.

Samo 25 posto ispitanika protivi se referendumu dok 16 posto nema mišljenje. Premijer je dosad zaustavljao zahtjeve za referendumom o članstvu u Europi koji su dolazili od euroskeptika iz njegove stranke.

Konzervativna stranka na vlasti ojačana je premijerovim istupom na europskom summitu: konzervativci prema ispitivanju mnijenja dobivaju 40 posto potpore što je njihov najviši rezultati nakon parlamentarnih izbora u svibnju 2010.godine.

Oporbena laburistička stranka pala je za dva postotna poena na 34 posto dok su liberalni demokrati, partneri u koaliciji na vlasti, zadržali nepromijenjen rezultat od 14 posto.

istraživanje je rađeno na uzorku od 1008. odraslih ispitanika u razdoblju od 14. do 15. prosinca 2011.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

registracija
31/5/09

tvrtko3, 18.12.11. 15:14

Bilo bi dobro da ovi izvještačeni britanci odjebu iz EU. Nikako da se rješe kompleksa velike kolonijalne sile.Ta su vremena davno prošla, pa kada to shvate možda bi se trebali vratiti u EU.


registracija
14/12/06

crestor, 18.12.11. 15:40

Slazem se. Englezi moraju uvijek biti posebni. Nikada nisu ni trebali biti u EU.
Bog je imao dobru ideju da tu naciju smjesti na jedan otok.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika