18.12.2011. / 13:44

Autor: Hina

Fiskalni pakt stupa na snagu nakon ratifikacije u 9 zemalja

Novi međuvladin ugovor o jačanju fiskalne discipline u eurozoni stupio bi na snagu kada ga ratificira 9 zemalja članica, stoji u prvom nacrtu fiskalnog pakta koji je upućen čelnicima zemalja članica Europske unije.

'Međuvladin sporazum o pojačanoj ekonomskoj uniji''Međuvladin sporazum o pojačanoj ekonomskoj uniji'Novi međuvladin ugovor o jačanju fiskalne discipline u eurozoni stupio bi na snagu kada ga ratificira 9 zemalja članica, stoji u prvom nacrtu fiskalnog pakta koji je upućen čelnicima zemalja članica Europske unije.

Tekst pod nazivom "međuvladin sporazum o pojačanoj ekonomskoj uniji" upućen je krajem prošlog tjedna čelnicima zemalja članica. Riječ je o nacrtu ugovora novog fiskalnog pakta, čija su načela dogovorena na summitu EU-a 9. prosinca, a koje je jedino Velika Britanija odbila.

Prvi nacrt ugovora izradili su pravni stručnjaci Europskog vijeća i on će služiti kao podloga za rad radne skupine Europskog vijeća, koja u ponedjeljak počinje raditi na pojedinostima novog fiskalnog pakta. Cilj je da se posao na tekstu ugovora dovrši do kraja siječnja 2011. godine, potpisivanje ugovora predviđeno je početkom ožujka, a njegova ratifikacija trebala biti dovršena do sredine sljedeće godine.

Ne isključuje se ni mogućnost da ugovor bude potpisan početkom veljače na izvanrednom summitu EU-a. Prema prvom nacrtu, ugovor bi stupio na snagu kada ga ratificira 9 zemalja članica.

Budući da riječ o međuvladinom ugovoru, a ne o promjeni postojećeg Lisabonskog ugovora, ne postoji opasnost da jedna zemlja članica blokira cijeli postupak, kao što se ranije događalo. Lisabonski ugovor je morao ići dvaput na referendum u Irskoj a dugo se čekalo na konačni potpis češkog predsjednika Vaclava Klausa.

Sada bi se takav scenarij mogao izbjeći čim sporazum ratificira više od polovice od 17 zemalja eurozone. Ostale zemlje u kojima bi eventualno ratifikacija zapela mogle bi se naknadno pridružiti.

Nacrt ugovora predviđa da sve zemlje potpisnice u svoje ustave ugrade tzv. "zlatno pravilo" prema kojem proračunski deficit ne bi smio prelaziti tri posto BDP-a, a javni dug 60 posto BDP-a. Zemlja članica mogla bi podići tužbu pred Europskim sudom pravde protiv neke druge članice koja bi poštovala zajednička pravila.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika