19.12.2011. / 11:26

Autor: Hina , Nacional.hr

Josipović Češkoj izrazio sućut zbog Havelove smrti

U plodnom i nadarenom dijalogu u Havelovoj su se osobi bili sastali kreativnost, ljubav prema čovjeku i slobodi, ponajprije na dobrobit njegove Češke i Slovačke. Odjek se njegove hrabre slobodarske riječi i djelovanja širio kao plimni val u tadašnjoj komunističkoj Europi, istaknuo je Josipović

Vaclav HavelVaclav HavelPredsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u povodu smrti prvog češkog predsjednika Vaclava Havela uputio je poruku sućuti predsjedniku Češke Republike Vaclavu Klausu i češkim građanima, objavljeno je u ponedjeljak iz Ureda predsjednika.

Poruku sućuti prenosimo u cijelosti.

''Sve u Europi rastužila je vijest o smrti prvog predsjednika Češke Republike, Vaclava Havela.

U plodnom i nadarenom dijalogu u Havelovoj su se osobi bili sastali kreativnost, ljubav prema čovjeku i slobodi, ponajprije na dobrobit njegove Češke i Slovačke. Odjek se njegove hrabre slobodarske riječi i djelovanja širio kao plimni val u tadašnjoj komunističkoj Europi.

Njegov humanistički iskorak iz angažirane umjetnosti u politički angažman samo je logičan korak. Ni kao državnik, Havel nije prestao biti umjetnik slobode pojedinca. Upravo suprotno, visoku je pozornicu nacionalne, europske i svjetske politike do kraja života koristio za nastavak nikad iscrpljene borbe za slobodu. Zalažući se za slobodu misli, riječi i djelovanja iz samoga kulturnog i povijesnoga srca podijeljene Europe, Havel nije mogao biti drugo nego velik i ustrajan pobornik njezina ujedinjenja. Jer unutarnje granice Europe ograničenja su slobode bez koje nitko u Europi, od pojedinca do naroda, ne može biti zadugo uspješan.

S Havelovom je smrti angažirani politički humanizam izgubio državnika Havela, ali njegovo djelo i posljedice ostat će nama u Europi kako bismo se podsjećali na vrijednost slobode, demokracije i vladavine prava u kojoj se one ostvaruju'', stoji u poruxi sućuti predsjednika Josipovića.

Vezane vijesti

Sućut predsjednika Sabora u povodu stradanja čeških putnika

Sućut predsjednika Sabora u povodu stradanja čeških putnika

Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem uputio je predsjednicima oba doma češkog parlamenta izraze sućuti u povodu stradanja čeških putnika u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika