19.12.2011. / 11:57

Autor: Deutsche Welle

DW

Ostavlja li SAD Britaniju na 'cjedilu'?

Posebni odnosi između SAD-a i Velike Britanije ozbiljno su uzdrmani britanskim manevrima s posljednjeg Summita EU-a. Urednik Deutsche Wellea Rob Mudge vjeruje da će SAD sada tražiti nove saveznike

Barack Obama i David Cameron (arhiva)Barack Obama i David Cameron (arhiva)Jedan ugledni američki političar izrekao je još davno čuvenu primjedbu da u slučaju globalne krize ne bi znao koga bi nazvao u Europi. Tako je na ne baš pretjerano fin način ukazao na kakofoniju koja je vladala u Europi punoj različitih glasova i mišljenja oko ključnih transatlantskih pitanja.

Nakon prošlotjednih diplomatskh i političkih potresa na Summitu EU-a, bivšem američkom državnom tajniku Henryju Kissingeru sigurno bi se moglo oprostiti ako se danas oko pitanja - "Koga nazvati?" - osjeća još nesigurnijim.

A trenutačnu političku elitu u Washingtonu još više zbunjuje pitanje treba li i koga zvati u Velikoj Britaniji? Odluka premijera Davida Camerona da u Bruxellesu odbije pristati na dogovor oko kojeg su se složile sve ostale članice EU-a nije samo uzrokovala duboku podjelu unutar vladajuće britanske koalicije konzervativaca i liberalnih demokrata, kao i javnu svađu Camerona s njegovim potpredsjednikom Nickom Cleggom, već i potaknula američki politički establišment da se u čudu počeše po svojoj kolektivnoj glavi.

Cameronova nespremnost da se Britanija u budućnosti uključi u rješavanje europske financijske krize bacila je sjenu i na takozvane posebne odnose između SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva te postavila pitanje kako će se sad ponašati Washington?

Bi li Amerikanci trebali razvijati još čvršće veze s vodećim zemljama eurozone u nadi da će za uzvrat dobiti podršku u rješavanju vlastitih gospodraskih problema, a uz opasnot da time još više izoliraju Britaniju? Ili bi se možda Washington ipak trebao prisjetiti povijesnih i sentimenalnih vrijednosti koje dijeli sa svojom tradicionalnom partnericom, uz opasnost da izgubi beneficije koje bi oslabljenom SAD-u mogla ponuditi ponovno oživljena eurozona?

Postoji i treći put. SAD bi svoje interese mogao usmjeriti u suprotom smjeru i od EU-a i od Britanije - prema Aziji. Isticanjem gospodarske i političke važnosti Azije tijekom svog nedavnog posjeta, predsjednik Barack Obama jasno je naznačio da se globalna politička i gospodarska savezništva mijenjaju. Njegove već ionako bliske veze s australskom premijerkom Juliom Gillard još su više učvršćene sporazumom o stacioniranju američkih snaga na sjeveru ove zemlje, što bi trebala biti protuteža sve većem kineskom utjecaju u tom području.

Što nas dovodi do ključne stvari: Australija SAD-u nudi nešto što Britanija više ne može - mogućnost geostrateškog partnerstva u sve važnijem dijelu svijeta.

Britanija više ne može igrati ovu važnu ulogu. Samu je sebe izmanevrirala daleko od strateški važne pozicije tampon-zone u odnosima SAD-a s ostalim vodećim europskim zemljama.

SAD sada traži nove partnere, a Britanija se momentalno nema komu obratiti.

Autor: Rob Mudge

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika