Objavljeno u Nacionalu br. 840, 2011-12-20

Autor: Marko Biočina

Spašavanje vojnika Hernadija

Žrtva nesretnog kolopleta posve slučajnih okolnosti

U trenutku kad je MOL preuzimao Inu, MOL-ov poslovni partner je u suradnji s MOL-ovim konzultantom preko tvrtke od koje MOL kupuje naftu, bez ugovora isplatio pet milijuna eura bliskom prijatelju premijera države čiju naftnu kompaniju MOL preuzima, ali za projekt s kojim nemaju nikakve veze i koji je otkazan pet godina ranije. Uistinu nesretan splet posve slučajnih okolnosti

Zsolt Hernadi svjedočio je u MađarskojZsolt Hernadi svjedočio je u MađarskojPriznanje ruskog naftaša Vladimira Gucerijeva da je on isplatio pet milijuna eura Robertu Ježiću za lobiranje u projektu DružbAdria moglo bi biti prekretnica u suđenju Ivi Sanaderu za mito u slučaju Ina. Ipak, da bi se to dogodilo, Gucerijev bi morao biti neovisni svjedok, a ne dugogodišnji MOL-ov poslovni partner s čijom tvrtkom Russneft Mađari već godinama eksploatiraju nalazišta u sibirskoj regiji Zapadno-Malobalik. Pomoglo bi svakako i kad bi Rus mogao objasniti zašto je lobirao za ruski državni projekt, od kojega je službena Moskva odustala još 2005. godine, a s kojim njegova privatna kompanija nema nikakve veze.

Također, zanimljivo bi bilo čuti posluje li Gucerijev i inače tako da bez ikakvog ugovora unaprijed nekome isplati pet milijuna eura da bi lobirao kod premijera strane države, ali tjedan dana nakon što je taj čovjek podnio ostavku na premijersku poziciju. Na kraju, mogao bi barem objasniti zašto nije tražio povrat novca od Ježića, već mu je poslao dopis u kojem se odriče bilo kakvih potraživanja. Dakako, Gucerijev na ta pitanja neće odgovoriti, naprosto zato što svoj iskaz nije dao pred hrvatskim sudom, već u strogo kontroliranom okruženju među mađarskim tužiteljima, te nakon toga uskočio u svoj privatni avion i odletio u nepoznatom smjeru.

Operacija spašavanja Zsolta Hernadija, optuženog šefa MOL-a, tako je počela. On za isplate Ježiću nije znao, posvjedočio je sam Hernadi, priznajući pritom da MOL od tvrtke koja je Ježiću isplatila novac već 10 godina kupuje naftu, a da je stanoviti Imre Fazekas, koji je operativno dogovarao isplatu, zaposlen kao vanjski MOL-ov poslovni konzultant. Dakle, u trenutku kad je MOL preuzimao Inu, MOL-ov poslovni partner je u suradnji s MOL-ovim konzultantom preko tvrtke od koje MOL kupuje naftu, bez ugovora isplatio pet milijuna eura bliskom prijatelju premijera države čiju naftnu kompaniju MOL preuzima, ali za projekt s kojim nemaju nikakve veze i koji je otkazan pet godina ranije. Uistinu nesretan splet posve slučajnih okolnosti.

Vezane vijesti

Hernadi: MOL prodaje svoj udio u Nabuccu

Hernadi: MOL prodaje svoj udio u Nabuccu

Mađarska naftna kompanija MOL želi prodati svoje udio u projektu plinovoda Nabucco koji bi Europljane trebao učiniti neovisnijima o ruskome plinu,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika