19.12.2011. / 21:39

Autor: Hina

Mađarska oporba protiv "diktature" premijera Orbana

Mađarske oporbene stranke pozvale su u ponedjeljak na mobilizaciju i oštru borbu protiv "diktature" premijera Viktora Orbana.

Viktor OrbanViktor OrbanMađarske oporbene stranke pozvale su u ponedjeljak na mobilizaciju i oštru borbu protiv "diktature" premijera Viktora Orbana.

"Dvadeset trećeg prosinca vlada će proglasiti zakone koji će zabiti posljednje čavle u lijes demokracije", istaknula je zeleno-liberalna politička stranka LMP u pozivu na veliki prosvjed istoga dana.

Nevladine organizacije bi se također trebale pridružiti prosvjedu.

Parlament u kojem Orbanova stranka Fidesz ima dvotrećinsku većinu, treba tog dana usvojiti zakon koji smanjuje broj parlamentarnih raprava koje prethode izglasavanju zakona.

LMP tvrdi da novi tekst predviđa proglašavanje zakona u dva dana u parlamentu, što bi Mađarsku pretvorilo u zemlju gdje vlada upravlja dekretima.

"Dvadeset trećeg prosinca bit će iscrtane glavne linije diktature, jer bit demokracije je sveprisutna nazočnost alternative, a s promjenama pravila u parlamentu Fidesz bi onemogućio da se te alterantive izraze", rekla je glasnogovornica stranke.

"Do sada poznata parlamentarna politka više nema smisla i zato ćemo promijeniti borbu i tražimo od građana, političkih stranaka i civilnih organizacija da provjeduju protiv rušenja demokracije", objasnila je.

Stranka bivšeg socijalističkog premijera Ferenca Gyurcsanyja, Demokratska koalicija (DK), istaknula je da je sličan zakon koji de facto ukida parlamentarnu raspravu uveden 1933. u Njemačkoj nakon stupanja Adolfa Hitlera na vlast.

Najveća oporbena stranka MSZP je također kritizirala novi plan Viktora Orbana.

"Prijedlog vlade je nova etapa prema likvidaciji parlamentarizma, jer oporba neće moći izražavati kritike u raspravama o nekim zakonima", navodi MSZP.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika