20.12.2011. / 09:30

Autor: Hina , Nacional.hr

Sjeverna Koreja u fokusu

Tranzicija u sjeni (de)nuklerizacije

Izgledi za nove šestrostrane pregovore o nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje, čini se da su nestali zbog iznenadne smrti Kim Jong Ila i neizvjesnosti koja prati planirano nasljeđivanje njegova politički netestiranog sina

IlustracijaIlustracijaAmerička administracija u ponedjeljak je pozvala na miran i stabilan prijenos vlasti u Sjevernoj Koreji te zatražila od Pjongjanga da poštuje svoje međunarodne obveze vezane uz nuklearna pitanja, nakon smrti svog čelnika Kim Jong-Ila.

Izgledi za nove šestrostrane pregovore o nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje, čini se da su nestali zbog iznenadne smrti Kim Jong Ila i neizvjesnosti koja prati planirano nasljeđivanje njegova politički netestiranog sina.

"Dijelimo zajednički interes za mirnu i stabilnu tranziciju u Sjevernoj Koreji, jednako kao i za osiguranje regionalnog mira i stabilnosti", rekla je državna tajnica Hillary Clinton novinarima u State Departmentu, nakon sastanka s japanskim ministrom vanjskih poslova Koichirom Gembom.

"Ponavljamo našu nadu u poboljšanje odnosa s narodom Sjeverne Koreje i dalje duboko zabrinuti za njegovo dobrostanje", rekla je Clinton ne navodeći kako će Kimova smrt utjecati na američki pristup prema njegovoj zemlji.

State Department je kasnije objavio kako SAD još uvijek smatra Sjevernu Koreju odgovornom prema obvezama koje je preuzela u šestostranim pregovorima. No, smrt Kima i pretpostavljeno preuzimanje vlasti od njegova sina, Kim Jong Una, odgodit će predviđeni napredak prema nastavku pregovora o nuklearnom razoružanju sa Sjevernom Korejom i isporuku pomoći u hrani toj zemlji.

Sjedinjene Države u tišini su pripremile novo diplomatsko otvaranje sa Sjevernom Korejom, uključujući i nadu za nove nuklearne pregovore već sljedećeg tjedna. To otvaranje za sada ostaje na čekanju, a američki dužnosnici će procijeniti može li Kim Jong Un preuzeti ulogu svoga oca.

Američka administracija uskoro će odlučiti hoće li se pokušati ponovno angažirati oko pridobivanja Sjeverne Koreje za nuklearne pregovore i pružiti toj zemlji pomoć u hrani. Glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland je kazala da je odluka odgođena jer je administracija sada usmjerena na savjetovanje sa zemljama koje su zabrinute s događajima u Pjongjangu.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carey kazao je da će Obamina administracija novo vodstvo Sjeverne Koreje, koje će navodno voditi Kimov najmlađi sin Kim Jong Un, suditi po postupcima, posebno u nuklearnom pitanju. "Sjevernokoreanci trebaju poduzeti korake prema denuklearizaciji koji bi pokazali ozbiljnost namjere i volju da se pregovara", rekao je Carney.

"Pokazivanje te spremnosti otvorilo bi vrata obnovi šestostranih pregovora i poboljšanju odnosa sa Sjedinjenim Državama i susjedima Sjeverne Koreje", istakao je Carney.

Vodeći dužnosnici Bijele kuće i State Departmenta oprezno su birali riječi, naznačujući delikatnu situaciju u kojoj se našao Korejski poluotok, na kojem je Kimova smrt povećala nesigurnost.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika