20.12.2011. / 09:45

Autor: Hina

Prijedlog SAD-a

Nužnost žena za pregovaračkim stolovima

"Neke žene nose oružje rata, to je točno, a mnogo više njih su njegove žrtve, no premalo ih može biti instrumentima mira i sigurnosti", kazala je Clinton govoreći na Sveučilištu Georgetown

Hillary Clinton (arhiva)Hillary Clinton (arhiva)Sjedinjene Države nadaju se da će spriječiti i ublažiti sukobe dovođenjem više žena za pregovarački stol u konfliktnim situacijama diljem svijeta, kazala je u ponedjeljak američka državna tajnica Hillary Clinton.

Clinton je najavila da će novi plan, koji je potpisao predsjednik Barack Obama, pomoći obučiti i dati više šanse pripadnicama ženske zajednice koje vrlo često imaju jak osjećaj o tome kako se nositi s opasnostima i napetostima u konfliktnim zonama u svijetu.

"Neke žene nose oružje rata, to je točno, a mnogo više njih su njegove žrtve, no premalo ih može biti instrumentima mira i sigurnosti", kazala je Clinton govoreći na Sveučilištu Georgetown. "To je neprihvatljivo upropaštavanje talenta i šansi", dodala je.

Po podacima UN-a za prošlu godinu žene su predstavljale manje od 10 posto među ljudima koji su bili kao mirovni pregovarači ili posrednici uključeni u velike svjetske sukobe.

Clinton, koja često kao vodeća američka diplomatkinja u svijetu zagovara i pitanja ženskih prava, istaknula je kako više od polovice mirovnih sporazuma u svijetu propadne u roku od pet godina.

Žene su prečesto "isključene" iz razgovora kojim se okončava sukob, jednako kao i iz vojske, policije i drugih institucija zaduženih za očuvanje mira.

"Žene su predvodnice društva i zapravo vrlo često igraju ulogu kanarinca u rudniku. One znaju kada se građani boje za svoju sigurnost", kazala je Clinton.

S novim planom SAD se svrstava među 30 drugih zemalja koje su razvile planove koji se odnose na uključenje žena, mir i sigurnost otkako je 2000. godine rezolucijom Vijeća sigurnosti zatraženo poštivanje ženskih prava u mirovnim pregovorima.

Vezane vijesti

Nove barikade na sjeveru Kosova

Nove barikade na sjeveru Kosova

Srbi sa sjevera Kosova postavili su u subotu navečer nove barikade na magistralnoj cesti između Leposavića i Prištine u mjestu Rudare kod Zvečana,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika