20.12.2011. / 14:52

Autor: Hina

Riječki prijedlog rješenja financijske krize u HNL-u

Nogometni klub Rijeka je na današnjoj konferenciji za novinstvo predstavio prijedlog rješavanja financiranja hrvatske nogometne lige (HNL) koji bi omogućio svakom od deset klubova, a ne 16 koliko ih sada ima u HNL-u, prihod od sedam do 8,5 milijuna kuna po sezoni.

Robert Komen (Foto: Nel Pavletić/PIXSELL)Robert Komen (Foto: Nel Pavletić/PIXSELL)Nogometni klub Rijeka je na današnjoj konferenciji za novinstvo predstavio prijedlog rješavanja financiranja hrvatske nogometne lige (HNL) koji bi omogućio svakom od deset klubova, a ne 16 koliko ih sada ima u HNL-u, prihod od sedam do 8,5 milijuna kuna po sezoni.

Predsjednik HNK Rijeke Robert Komen izložio je elemente prijedloga po kojem bi se prava prijenosa prvoligaških utakmica omogućila i drugim telekomima, osim do sad eksluzivnom nositelju prava, T-Comu i njegovoj platformi Max TV. U Hrvatskoj 500.000 domaćinstava koristi neku od platformi IPTV-a poput Max TV, Opti TV, Iskon TV ili B-net, a 200.000 ne može pratiti utakmice HNL jer nisu na Max TV.

"Udruga prvoligaša je sklopila ekskluzivni ugovor s T-comom vrijedan dva milijuna kuna, a proširenjem prava prijenosa i na druge telekome, odnosno platforme, stekli bi se prihodi od četiri milijuna eura ili 30 milijuna kuna", rekao je Komen.

Prema prijedlogu HNK Rijeke, državne tvrtke (Croatia Osiguranje, HEP, INA, PlinaCRO, JANAF, HPB) trebale bi sponzorirati cijelu HNL s oko 30 milijuna kuna pri čemu bi se taj iznos dijelio jednakomjerno na sve klubove. Tako bi se ukinula dosadašnja praksa da državne tvrtke financiraju samo pojedine klubove, kazao je Komen po kojem bi jedinicama lokalne samouprave trebalo utvrditi miminalan iznos financiranja omladinskih škola pri prvoligaškim nogomentim klubovima te strogo paziti na transparentno i dosljedno trošenje ovih namjenskih sredstava od 1,5 milijuna kuna.

Uz to, sportske kladionice bi morale sudjelovati u financiranju djelovanja klubova prve HNL s minimalno jedan milijun kuna godišnje ili bi im trebalo u cijelosti zabraniti korištenje HNL na listićima.

Tako bi se, ako se usvoje i provedu svi prijedlozi, od televizijskih prava i državnih tvrtki dobilo po tri milijuna kluba po klubu, a od kladionica još milijun te 1,5 milijun kuna za omladinske škole.

Robert Komen je istaknuo da je HNK Rijeka željela predložiti održivi model financiranja, jer se u aktualnim sukobima oko vrha Hrvatskog nogometnog saveza i HNL ne iznose jasne vizije financiranja. Ovaj klub ne podržava amaterizaciju HNL te drži da bi ovaj model omogućio spas profesionalnog nogometa u Hrvatskoj. Prema njegovom mišljenju raščišćavanje afera u našem nogometu mora se nastaviti kako bi se poboljšao kredibilitet hrvatskog nogometa. Komen je kazao da će se ovaj prijedlog predložiti za raspravu na sutrašnjoj skupštini HNS te izvijestio da je s prijedlogom upoznati i vjerojatni budući ministar nadležan za sport Željko Jovanović.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika