21.12.2011. / 11:34

Autor: Nacional.hr

Novinarska platforma:

Odgovor Butkoviću: Fantom ponovno jaše

Nakon jučerašnje kolumne Davora Butkovića, isturenog opinion makera Europapress holdinga, koji je u njoj branio šefa Ninoslava Pavića od inicijative 'Novinarska platforma' koja pak traži raščišćavanje slučaja Kamensko, spomenuta inicijativa odaslala je novo priopćenje, pod nazivom 'Fantom ponovno jaše'

Davor Butković (arhiva)Davor Butković (arhiva)Javni poziv 'Novinarske platforme' budućoj Vladi da provodi dosljednju borbu protiv korupcije, dobio je svoj nastavak. Podsjetimo, nakon što je ova neformalna inicijativa koja okuplja strukovne i nevladine udruge pozvala Kukuriku koaliciju da razriješi slučaj Kamensko, te ulogu najvećega medijskog magnata Ninoslava Pavića i vlasnika najvećega trgovačkog lanca u zemlji Ivice Todorića u njemu, uslijedile su reakcije DORH-a i Sindikata novinara.

DORH je reagirao preko priopćenja, u kojem su podsjetili na ispitivanje bivšeg direktora propale tvornice Kamensko Antuna Crlenjaka i suvlasnika Vilinskih poljana Davora Vlajčevića, tvrdeći kako "policija provodi kriminalističko istraživanje po zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu". Sindikat novinara, čiji je supotpis stajao na prvom javnom obraćanju Novinarske platforme, ogradio se od toga čina, unatoč tomu što je na njega pristao predsjednik Antun Filić koji ga je dobio na uvid.

Na koncu se javio i Davor Butković, istureni opinion maker Europapress holdinga, koji je u jučerašnjoj kolumni u Jutarnjem listu, koristeći riječ 'falsifikat', pokušao obraniti šefa Ninoslava Pavića. Novinarska platforma tim se povodom jutros opet oglasila. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Fantom ponovno jaše

Osupnut "anonimnim priopćenjem Novinarske platforme", u kojem se "nigdje ne kaže što je to Novinarska platforma, tko su utemeljitelji Novinarske platforme, i tko je pisao to priopćenje", Davor Butković u svom komentaru u "Jutarnjem listu" očajava zbog "profesionalno neprihvatljivog i moralno skandaloznog" istupa nekakvih anonimusa.

Da nije toliko zaokupljen moralnim zgražanjem, ugledni bi kolumnist možda mogao razlučiti razliku između anonimnosti i kolektivnog potpisa, dakle onog koji se namjerno odriče autorstva, između ostalog i zato jer reproducira klasno raslojavanje unutar same novinarske profesije (primjerice, koliko novinarki i novinara u EPH-u mora honorarčiti da bi kolumnist Butković mogao imati "potpis" koji prate basnoslovna primanja?), te doprinosi redkarpetizaciji i spektakularizaciji medijskog prostora.

Ako su mjera profesionalno prihvatljivog i moralno ispravnog novinarstva neprincipijelni paktovi s vlašću (političkom i ekonomskom, koje su nerazlučive), što je sama bit mainstream medija, a uz njih i žutih sindikata spremnih na najmanju intervenciju izdati kolege, mi biramo biti kritičke/i, a ne (samo) profesionalne/i novinarke i novinari, ma koliko to "moralno skandalozno" bilo. Umjesto novinarstva koje je organ vlasti, mi smo izabrale/i biti organ javnosti. Umjesto profesionalnog novinarstva koje nije politički i klasno neutralno, već krijumčari vrijednosti vlasnika, oglašivača i vlasničke klase te potiče masovnu pasivnost i depolitizaciju, mi smo izabrale/i kritičko novinarstvo koje potiče politički aktivizam. Umjesto gomilanja imena raznih butkovića koji čine srž "nadzemnih medija", mi smo odabrale/i biti "podzemna" kolektivna protujavnost.

Uostalom, tko je mainstream slizan s ekonomskom i iz nje proizašlom političkom vlašću, a tko barem pokušava biti politička alternativa tome, može se vidjeti i iz reakcija na prvi istup Novinarske platforme, pri čemu je posebno simptomatično interesno meandriranje Sindikata novinara Hrvatske koji je najprije dao bezrezervnu podršku, o čemu imamo arhiviranu prepisku, a onda ga je sila glavne medijske struje očito povukla u odricanje od nje.

A kako to, zapravo, izgleda profesionalno prihvatljivo i moralno ispravno novinarstvo? Kada je svojedobno trebalo braniti aferu Dubrovačka banka, Butković je izmislio petog ortaka, kada je trebalo braniti aferu Grupo, falsificirao je dokumente, kada je trebalo promovirati aktualnog premijera, objavio je lažni razgovor s Ivom Sanaderom. Pa mu tako danas, kada treba braniti interese svog šefa Ninoslava Pavića, nije ni najmanji problem raditi ono što najbolje zna - biti pas čuvar postojećeg stanja stvari, u kojem je moguće da, što dokazuju svi dostupni dokumenti, tvrtka Kamensko propadne zbog sistemske umreženosti politike, krupnog kapitala i neučinkovitog pravosuđa, o čemu se u izdanjima Ninoslava Pavića nije moglo pročitati ni riječi.

Kada je krenula afera Kamensko, ugledni je komentator tvrdio da ni Pavić ni EPH nemaju ništa s njom. No, činjenice i dokumenti nepobitno dokazuju da je tvrtka Com.com, čiji je vlasnik EPH, u inkriminiranom razdoblju kupila tvrtku Dalta koja je korištena za preuzimanje Kamenskog, a čija je vrijednost, kao što se vrlo dobro zna, porasla na nepostojećem projektu zasada jabuka. Vlasnik te tvrtke danas je upravo Ninoslav Pavić, a novac iz te transakcije korišten je da bi se stavile zabilježbe na nekretnine Kamenskog. Nadalje, tvrdili su da nemaju ništa ni s agonijom radnica Kamenskog. Tada je objavljen dokument koji dokazuje da je Pavić suvlasnik tvrtke Vilinske poljane koja ima niz zabilježbi na nekretninama Kamenskog i da posjeduje najveći broj dionica. Od tada riječ Kamensko postaje najstrože zabranjena u izdanjima EPH-a i pobratimskog "Večernjeg lista".

I na kraju, za ponavljače, još jednom pojasnimo što je to Novinarska platforma: neformalna inicijativa koja djeluje u cilju političke emancipacije individualno i kolektivno strukturno slabijih radi postizanja stvarne društveno-ekonomske jednakosti i stoga protiv sistema zasnovanoga na eksploataciji. I zato danas branimo radnice Kamenskog, kao što ćemo sutra braniti radnike i radnice Željezare Sisak, usuprot svim moralističkim zdvajanjima umreženih novinarskih profesionalaca.


Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 22.12.11. 16:04

Svi smo mi u Platformi,čitava javnost.
I ne zaboravite Slobodnu Dalmaciju,još jednu tajnu operaciju Pavića i politike.
Bajić s time nema veze,on istražuje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika