21.12.2011. / 12:01

Autor: Hina , Nacional.hr

Sanacija japanske katastrofe - još 40 godina

Vađenje iskorištenog goriva iz deaktivacijskih bazena treba početi za otprilike dvije godine i potrajat će nekoliko godina, a istodobno će se ojačati sustavi hlađenja reaktora i bazena kao i različita postrojenja

ArhivaArhivaJapanska vlada je u srijedu objavila novi vremenski plan sanacije nuklearne centrale Fukushime stradale u potresu, kojim se predviđa njezino rušenje koje će se protegnuti kroz razdoblje od 40 godina s obzirom na jako teško stanje u kojemu je centrala i na novu tehnologiju nužnu za taj pothvat.

"Radovi će se izvoditi u više etapa", rekao je na tiskovnoj konferenciji Goshi Hosono, ministar za okoliš zadužen za havariju.

Vađenje iskorištenog goriva iz deaktivacijskih bazena treba početi za otprilike dvije godine i potrajat će nekoliko godina, a istodobno će se ojačati sustavi hlađenja reaktora i bazena kao i različita postrojenja.

Vađenje otopljenog goriva iz reaktora 1, 2 i 3 počet će za deset godina i trajat će više od dva desetljeća.

U oba ova slučaja nužna je nova tehnologija, istaknuo je Hosono, budući da se stručnjaci prvi put susreću s ovakvim slučajem: zgrade su oštećene, razina radijacije povišena a gorivo je u cijelosti ili djelomično palo na pod betonske oplate u trima od šest reaktora.

Potpuna sanacija centrale koja je teško stradala u potresu i tsunamiju 11. ožujka završit će se tek za 40 godina, predviđa država.

Japanska vlada je u petak odlučila staviti oštećene reaktore Fukushime u hladni pogon, što je važna etapa koja označava stabilizaciju centrale i najavljuje pripremu njezina rušenja.

Dok se centrala bude postupno rušila vlasti će se morati pobrinuti za onečišćeni okoliš i za prognanike.

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika