21.12.2011. / 14:24

Autor: Hina

Ibler: ako su Vukasove izjave zapreka, onda su i Sekolčeve

Izjave hrvatskog i slovenskog arbitra Budislava Vukasa i Jerneja Sekolca nisu zapreke da budu članovi Arbitražnog suda koji će se osnovati na temelju Sporazuma o arbitraži, jer svoje mišljenje mogu promijeniti tijekom postupka, izjavio je danas hrvatski stručnjak za međunardno pravo akademik Vladimir Ibler, upitan za kritike koje se na slovenskoj strani upućuju hrvatskom arbitru da ima "unaprijed formiran stav".

Vladimir IblerVladimir IblerIzjave hrvatskog i slovenskog arbitra Budislava Vukasa i Jerneja Sekolca nisu zapreke da budu članovi Arbitražnog suda koji će se osnovati na temelju Sporazuma o arbitraži, jer svoje mišljenje mogu promijeniti tijekom postupka, izjavio je danas hrvatski stručnjak za međunardno pravo akademik Vladimir Ibler, upitan za kritike koje se na slovenskoj strani upućuju hrvatskom arbitru da ima "unaprijed formiran stav".

"Ako su izjave hrvatskog arbitra zapreka, onda su i izjave slovenskog arbitra", izjavio je Ibler, podsjetivši na izjavu Jerneja Sekolca koju je svojedobno prenijelo "Delo".

Slovenski stručnjak za međunarodno gospodarsko pravo izjavio je 15. svibnja 2010. "Delu" kako je "važno da Arbitražni sporazum, koji su definirale obje strane, zahtijeva odlučivanje na temelju specifičnih okolnosti na tom području. Očekivanja slovenskih građana, koja temelje na povijesnim i drugim okolnostima, jedan je od bitnih čimbenika koje će arbitri uzeti u obzir", rekao je Sekolec, upozorivši na "legitimno očekivanje da našoj obali pripada teritorijalni dodir s otvorenim morem".

Po Iblerovim riječima oni (Slovenija) imaju pravo na slobodnu plovidbu, a ne na doticaj s otvorenim morem.

"Nikad u međunarodnom javnom pravu nije rečeno da neka država, ako je obalna, ima pravo na doticaj s otvorenim morem, ali je zajamčena sloboda plovidbe, sloboda mora. Slobodnu plovidbu oni nesmetano obavljaju svaki dan", izjavio je.

Sekolčevu integralnu izjavu "Delu", Ibler ocjenjuje "blefiranjem i igrom praznih riječi".

"Ta njegova izjava nema uporišta u međunarodnome pravu. Pravi se aluzija kako Slovenija ima pravo svojim državnim područjem doći do, odnosno dotaknuti se otvorenog mora. Međutim, ni u običajnom međunarodnom pravu, ni u Konvenciji o pravu mora nigdje nema uporišta da obalna država ima pravo dotaknuti se otvorenog mora", izjavio je. Osim toga, kako je dodao, zanimljivo je da slovenski arbitar hoće sudjelovati u rješavanju jednoga međunarodnog spora, a baš nigdje ne spominje međunarodno pozitivno pravo, pa se čini da ga ne samo ignorira, nego i likvidira, usprkos tome što Sporazum o arbitraži jasno kaže da Arbitražni sud primjenjuje pravila i načela međunarodnog prava.

Upitavši što bi to moglo značiti da su "okolnosti na sjevernom Jadranu specifične", Ibler je rekao kako je jedan filozof dobro ustvrdio da su "sve okolnosti specifične", ali ono što je pritom bitno arbitri ne mogu odlučivati "na temelju specifičnih okolnosti", kako to misli Sekolec, nego na osnovi pozitivnoga međunarodnog prava.

On cijeli sustav međunarodnog prava zamjenjuje "specifičnim okolnostima", koje ne mogu zamijeniti pozitivno pravo, rekao je Ibler, dometnuvši kako Sekolec ne može davati obvezne upute ostalim arbitrima kako trebaju raditi, suditi, jer se time miješa u njihov rad.

Svojom izjavom "Delu", po mišljenu Iblera, pokazuje da nije stručnjak u međunarodnome pravu.

Inzistiranje na "specifičnim okolnostima" prazna je fraza, ako nije obrazložena, smatra Ibler i dodaje da se iz njegove izjave vidi kako je unaprijed stvorio sud, odnosno da podupire slovenski protupravni teritorijalni zahtjev, a rasprava još nije počela.

"Sekolec se postavio u funkciju branitelja (agenta) jedne od stranaka, pa si uzima pravo da podučava suce, što nije nikako prihvatljivo", izjavio je akademik Ibler.

Procesni rokovi navedeni u Sporazumu o arbitraži počeli su teći 9. prosinca, kad je Hrvatska potpisala Pristupni ugovor s Europskom unijom. Stranke bi na osnovi toga do 24. prosinca trebale izabrati tri arbitra, predsjednika Arbitražnog suda i dva člana. Ako za tri dana stranke ne izaberu te arbitre, a o tome se u javnosti bar zasad ništa ne govori, izgleda da će se primjeniti odredba Sporazuma po kojem će arbitre birati predsjednik Međunarodnog suda (ICJ).

Vezane vijesti

Odluka o granici do 2015.

Odluka o granici do 2015.

Pravorijek arbitražnog suda o hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu, s obzirom na prošlog tjedna postavljene rokove objema stranama i uobičajenu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika