21.12.2011. / 14:28

Autor: Hina

'Zagreb je u urbanističkoj i investicijskoj blokadi'

Predsjednik skupštinskog povjerenstva koje je bilo osnovano radi utvrđivanja činjenica o ispravcima urbanističkih planova u Zagrebu, gradski zastupnik Tomislav Saucha (SDP) danas je najavio da će Gradska skupština zatražiti dodatne naputke i preporuke od Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva (MZOPUG) što im je dalje činiti kako bi se spriječila daljnja urbanistička i investicijska blokada grada.

Tomislav Saucha (Foto: Boris Ščitar/PIXSELL)Tomislav Saucha (Foto: Boris Ščitar/PIXSELL)Predsjednik skupštinskog povjerenstva koje je bilo osnovano radi utvrđivanja činjenica o ispravcima urbanističkih planova u Zagrebu, gradski zastupnik Tomislav Saucha (SDP) danas je najavio da će Gradska skupština zatražiti dodatne naputke i preporuke od Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva (MZOPUG) što im je dalje činiti kako bi se spriječila daljnja urbanistička i investicijska blokada grada.

Podsjetio je da im je ministarstvo poslalo tek obavijest u kojem potvrđuju mišljenje povjerenstva da su ispravke prostornih planova izvršene kao zaobilaženje zakonskog postupka te da im je za to trebalo čak godinu dana.

"Čini se da se MZOPUG pere od odgovornosti", ocijenio je Saucha na konferenciji za novinare u prostorijama Gradske skupštine, a na zamolbu novinara da komentira tvrdnje iz Gradske uprave da je MZOPUG svoju obavijest temeljilo na nepotpunim dokumentima rekao je kako su zatražili sve dokumente iz njihove arhive. "Zašto nam ih netko nije dostavio?", upitao je.

Ustvrdio je da je Zagreb "u urbanističkoj i investicijskoj blokadi" jer Gradska skupština ne može donositi prostorno-planske dokumente koji bi bili podloga ozbiljnijem ulaganju dok se ne riješi postojeće stanje te naveo da će se rješenje morati pronaći u suradnji Grada Zagreba i MZOPUG.

Gradska zastupnica HNS-a Morana Paliković Gruden također je ustvrdila da je Zagreb zbog svega toga u pat-poziciji, a Gradska uprava, kako dodaje, čini sve da opravda tu situaciju. "Šlampavost, neurednost i kaos otkrile su da je na taj način otvorena mogućnost da se pogoduje pojednim investitorima odnosno vlasnicima zemljišta", dodala je te naglasila da je najviše promjena i ispravaka prostornih planova bilo između 2005. i 2009.

Nezavisna zastupnica Vera Šimek Petrinjak je rekla kako je u više od 200 prostornih planova doista bilo i tehničkih ispravaka, ali da su od 2000. nadalje uočene sve veće i veće kvantitativne izmjene i dopune pa je tako izdvojila dva ispravka iz 2009.

Riječ je o Urbanističkom planu uređenja (UPU) "Munja" gdje se tlocrtna izgrađenost ispravkom povećala sa 50 posto na 90 posto i UPU Remetinec rotor-zapad gdje su istim povećanjem tlocrtne izgrađenosti od dva nebodera nastala tri i to nakon donošenja tog UPU-a.

"Sila građevinskih projekata nema valjane građevinske dokumente i to ide na dušu onima koji su tako radili i najodgovornijeg - gradonačelnika Bandića koji je", tvrdi Saucha, "to ne samo znao nego i poticao".

Napomenuo je da ne žele da se takve građevine 'sravne sa zemljom' jer bi deblji kraj izvukli građani, a grad bi bio dužan nadoknaditi štetu, nego ukazuju da je bilo nezakonitosti i da treba utvrditi krajnju odgovornost

Potpredsjednik Gradske skupštine Josip Kregar je zaključio da će se nastojati popraviti što se da. "Za one koji su znali ili su morali znati da krše poslovnik, statut i druge propise postoji odgovornost političke te kazneno pravne naravi", dodao je i naveo kako će se nastojati smanjiti šteta Gradu, a ostatak moguće štete adresirati onima koji su štetu izazvali.

Vezane vijesti

Bandićev urbanistički zid USKOK će teško preskočiti

Bandićev urbanistički zid USKOK će teško preskočiti

Činilo se kao gotova stvar da su Milan Bandić i njegova svita napokon nedvojbeno uhvaćeni u muljanju oko prostornih planova u Zagrebu. Nakon više od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika