21.12.2011. / 15:34

Autor: Hina

Paravinja u četvrtak pred sudom u Istočnom Sarajevu

Dragan Paravinja, kojega se sumnjiči za ubojstvo Antonije Bilić iz Drniša, u četvrtak će se pojaviti na ročištu zakazanom na Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu, vezanom uz optužbu o silovanju počinjenom u BiH, potvrđeno je u srijedu na tome sudu, a pravosudni dužnosnici BiH potvrdili su da će nakon provedenog postupka biti vraćen u Hrvatsku.

Dragan ParavinjaDragan ParavinjaDragan Paravinja, kojega se sumnjiči za ubojstvo Antonije Bilić iz Drniša, u četvrtak će se pojaviti na ročištu zakazanom na Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu, vezanom uz optužbu o silovanju počinjenom u BiH, potvrđeno je u srijedu na tome sudu, a pravosudni dužnosnici BiH potvrdili su da će nakon provedenog postupka biti vraćen u Hrvatsku.

"Imamo potvrdu da će se Paravinja pojaviti na zakazanom ročištu", kazala je Hini tajnica tog Okružnog suda Branka Ćerić.

Taj je sud zatražio je da Paravinja bude vraćen iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu kako bi se mogla donijeti drugostupanjska presuda po optužnici koja ga tereti za silovanje počinjeno u okolici Jahorine 2002. godine.

Paravinja je u pratnji pravosudne policije prepraćen u srijedu ujutro iz šibenskog zatvora u BiH, no lokalne zatvorske vlasti nisu htjele potvrditi njegov dolazak s obrazloženjem da takvu informaciju ne daju iz sigurnosnih razloga.

Osnovni sud na Sokocu je u srpnju ove godine Paravinju proglasio krivim za silovanje osudivši ga na dvije godine i deset mjeseci zatvora.

Na tu su se presudu žalili i Paravinjina obrana i Okružno tužiteljstvo, a o njihovim će žalbama sada odlučivati drugostupanjski sud.

Sedam dana nakon izricanja prvostupanjske presude Paravinju su pravosudne vlasti BiH privremeno izručile Hrvatskoj kako bi se tamo mogla dovršiti istraga o okolnostima nestanka Antonije Bilić iz Drniša. Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku je nakon višemjesečne istrage u studenom Paravinju optužilo za ubojstvo Antonije Bilić.

Dragan Paravinja tražen je i u Srbiji, gdje je pravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog silovanja i pokušaja silovanja no, kako Hina doznaje, opcija izručenja toj državi se ne razmatra jer Hrvatska u Paravinjinu slučaju ima prioritet.

Pomoćnik ministra pravosuđa BiH zadužen za međunarodnu suradnju Nikola Sladoje u srijedu je potvrdio Hini kako je izvjesno da će Paravinja odmah nakon provedenog postupka na sudu u Istočnom Sarajevu biti vraćen u Hrvatsku.

Ta je mogućnost izvjesna iako je ranije potpisanom odlukom ministra pravosuđa BiH Bariše Čolaka bilo predviđeno da se Paravinju izruči Hrvatskoj nakon što on izdrži zatvorsku kaznu u BiH.

"Hrvatska bi u slučaju da se izručenje obavi odmah mogla dovršiti preuzetu istragu, a može preuzeti i obvezu provedbe izdržavanja pravomoćne presude koja bi Paravinji bila izrečena", kazao je Sladoje.

Ukoliko bi Paravinja, primjerice, bio izručen Srbiji on ne bi više bio dostupan hrvatskom pravosuđu pa je i to razlog zbog kojega je izvjestan Paravinjin brzi povratak u zatvor u Šibeniku.

Nikola Sladoje ističe kako je Paravinjin slučaj važan pokazatelj da BiH i Hrvatska mogu dobro surađivati u slučajevima kada tragaju za istim počiniteljima različitih kaznenih djela.

Vezane vijesti

U Drnišu "Mimohod nade" za Antoniju Bilić

U Drnišu "Mimohod nade" za Antoniju Bilić

"Mimohodom nade" koji je danas održan ulicama grada Drniša, učenici i učitelji srednje škole "Ivana Meštrovića" izrazili su podršku državnim tijelima… Više

Komentari

registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 21.12.11. 16:27

Molim vas ako već morate pisati o ovom manijaku, ne objavljujte njegovu sliku odnosno tu ciničnu facu na kojoj se vidi kako uživa u svemu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika