22.12.2011. / 09:12

Autor: Deutsche Welle

Zbog povećanja plaća – tužbe pred Europskim sudom?

U vremenima krize povećanje plaća za službenike europskih institucija koji ionako imaju vrlo visoka primanja, nisu popularna. No, Europska komisija usprkos situaciji, nastoji svojim službenicima povećati primanja.

ArhivaArhivaPred kraj 2011.godine zaoštrava se prijepor između vlada zemalja članica Europske unije i Europske komisije oko mjesečnih primanja za oko 50.000 službenika EU-a. Vlade su odlučile da će Europsku komisiju tužiti pred Europskim sudom, jer je ona unatoč gospodarskoj krizi predložila povećanje plaća svojih službenika za 1,7 posto. Namjeru da će članice EU-a podnjeti tužbu protiv Komisije potvrđeno je i službeno u Bruxellesu.

Povećanje ili zamrzavanje plaća službenika ?

Vlade 27 zemalja članica u prosincu 2010.godine i u studenom 2011.godine pozvale su Europsku komisiju da odustane od uobičajenih obračunavanja povećanja plaća. Umjesto toga, članice su pozvale Komisiju da se pozove na pravo iznimnog slučaja koje vrijedi za vrijeme kriza te da zamrzne ili ih tek minimalno povisi plaće europskih službenika.

Argumenti Europske komisije glase da primjena odredbe o iznimnoj situaciji za plaće u ovom slučaju ne može primjeniti te da nije opravdana. Povećanje za nominalnih 1,7 posto znači istodobno gubitak kupovne moći za oko 1,8 posto. Naime, godišnje obračunavanje plaća službenika zaposlenih u institucijama Europske unije orijentira se na kupovnu moć u osam zemalja: u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Nizozemskoj, Španjolskoj, Belgiji i Luksemburgu. Prijepora oko plaća europskih službenika je bilo već prošle godine.

Europski je sud u studenom odlučio da službenici Europske unije imaju pravo na povišicu primanja od 3,7 posto za 2009.godinu. Time su suci odbacili nastojanje vlada zemalja članica da se povećanje plaća prepolovi zbog gospodarske i financijske krize.

Gubi li Europska komisija osjećaj za stvarnost ?

Europska komisija se optužuje da je izgubila osjećaj za stvarnost te da povećanje plaća europskim službenicima nije u skladu sa stvarnim stanjem u zemljama članicama. Kritičari upozoravaju kako upravo ova aktualna tema ukazuje koliko je velika potreba za reformama uprave Europske unije, u kojoj su na snazi privilegije koje daleko nadilaze one nacionalne. Usaglašavanje statusa europskih službenika treba iskoristiti za uklanjanje prekomjernih privilegija i vratiti ih na prikladnu razinu.

Iz pojedinih zemalja članica europskim institucijama i njihovim zaposlenicima poručuju da smanje dodatke, reformiraju mirovinski sustav i odredbe o odlasku u prijevremenu mirovinu. Ukoliko Europska komisija i dalje ne želi prihvatiti razmatranje i reformu sustava, tada pojedine zemlje članice, kako su najavile, će ozbiljno razmisliti o smanjenju svojih uplata u proračun Europske unije te smanjiti financijski angažman u srednjoročnom financijskom razdoblju.

Autor: Alen Legović, Bruxelles

Deutsche Welle

Vezane vijesti

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

Vlada se za nastavak privatizacije riječkog brodogradilišta 3. maj odlučila osloniti na Fondove gospodarske suradnje i domaće brodare, Uljanik i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika