22.12.2011. / 10:32

Autor: Hina , Nacional.hr

Bebić predao Sabor Špremu

Ne ponovilo se...

Za Šprema, kao predsjedničkog kandidata Kukuriku koalicije, glasovalo je svih 134 nazočna zastupnika. "Iskreno se nadam i vjerujem da se neke nemile epizode iz prethodnog razdoblja neće više nikada ponoviti", poručio je Bebić.

ArhivaArhivaBoris Šprem (SDP) novi je predsjednik Hrvatskog sabora, jednoglasno su danas odlučili saborski zastupnici, što im je bila i prva odluka u sedmom sazivu Sabora koji je činom izbora predsjednika i konstituiran.

Za Šprema, kao predsjedničkog kandidata Kukuriku koalicije, glasovalo je svih 134 nazočna zastupnika.

Dosadašnji predsjednik Sabora Luka Bebić, koji je predsjedavao sjednicom do izbora nasljednika, u svom je govoru poručio da se s ponosom može gledati na prošle četiri godine rada Sabora, ali i da se u pogledu demokratičnosti i odgovornog pristupa obnašanja zastupničke dužnosti ne mogu iznijeti samo pohvalne ocjene.

Bebić je u uvodnom govoru, osvrćući se na rad šestog saziva, istaknuo da ga četiri godine predsjedanja našom najvišom predstavničkom i zakonodavnom institucijom, ispunjava iskrenim zadovoljstvom s obzirom na ostvarene rezultate.

Naglasio je i kako u samoj biti parlamentarizma trebaju biti jednako zastupljeni demokratičnost kao i zreo i odgovoran pristup obnašanju zastupničke dužnosti.

Photo: Robert Anić/PIXSELLPhoto: Robert Anić/PIXSELL"U tom pogledu se, nažalost, ne mogu iznijeti samo pohvalne ocjene rada šestog saziva Hrvatskoga sabora, pa su i neke kritike javnosti bile u cijelosti opravdane", poručio je Bebić.

Istaknuo je, međutim, da su u prošlom mandatu zastupnici bilo vrlo aktivni, kako u radu saborskih odbora, "tako i u ponekad vrlo živim raspravama tijekom plenarne sjednice".

"Razdoblje koje je iza nas ispunjava nas ponosom, jer smo u njemu, usprkos brojnim preprekama i nedaćama na tom putu, ostvarili i dva strateška cilja koje smo si postavili zajedno s proglašenjem neovisnosti: zaključili smo pretpristupne pregovore, a time i najvažniju dionicu na putu prema članstvu u EU", poručio je Bebić, a kao strateški cilj označio je i ulazak u NATO.

"Hrvatski je sabor u tome imao značajnu ulogu, a ja uvijek s velikom radošću volim istaknuti kako je među parlamentarnim strankama uvijek vladao konsenzus s obzirom na ove nacionalne strateške ciljeve, koji nikada nije doveden u pitanje", istaknuo je.

Podsjetio je da je prethodnih godina usvojeno oko 500 zakona u sklopu prilagodbe hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU, a samo u šestom sazivu njih 300.

"Već i ta brojka sama po sebi govori o silnom obimu obavljenog posla", ocijenio je Bebić, podsjetivši i da je Sabor promijenio Ustav i time postavio ustavnopravnu osnovu za pristupanje Hrvatske u EU.

Photo: Robert Anić/PIXSELLPhoto: Robert Anić/PIXSELLSudjelujući u radu odbora za međuparlamentarnu suradnju te nizu izaslanstava saborski su zastupnici, naglasio je, bitno pridonijeli jačanju međunarodnog ugleda i položaja Hrvatske u svijetu.

Hrvatski sabor, dodao je Bebić, vodi brigu i o transparentnosti svoga rada i što boljoj neposrednoj komunikaciji s građanima te informiranju javnosti, kao i o uključenosti civilnih udruga i raznih institucija da sudjeluju u radu saborskih radnih tijela.

Zastupnicima novoga saziva Sabora poželio je uspješan rad, te kazao kako će pred njima stajati dodatni izazov da Hrvatsku, kao direktna karika između građana Hrvatske i institucija EU, primjereno i odgovorno predstavljaju u Europskom parlamentu.

"Iskreno se nadam i vjerujem da se neke nemile epizode iz prethodnog razdoblja neće više nikada ponoviti", poručio je Bebić.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika