22.12.2011. / 16:43

Autor: Hina , Nacional.hr

Španjolci i Grci 'odlaze' u Njemačku

"Primjetan je porast broja useljenika iz zemalja članica EU, koje su u većoj mjeri pogođene gospodarskom i financijskom krizom", priopćio je njemački Državni zavod za statistiku

IlustracijaIlustracijaU Njemačku se u prvoj polovici ove godine uselilo 381.000 stranaca, što je 21 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a zabilježen je i značajan porast broja useljenika iz zemalja članica Europske unije posebice onih koje su pogođene gospodarskom krizom poput Grčke ili Španjolske, priopćio je njemački Državni zavod za statsistiku u Wiesbadenu u četvrtak.

"Primjetan je porast broja useljenika iz zemalja članica EU, koje su u većoj mjeri pogođene gospodarskom i financijskom krizom", priopćio je njemački Državni zavod za statistiku.

Tako se od 1. siječnja do kraja lipnja 2011. u Njemačku doselilo 84 posto više građana Grčke nego u istom razdoblju 2010. te 49 posto više državljana Španjolske. To znači da se u prvoj polovici ove godine u Njemačku doselilo 4.100 Grka te 2.400 Španjolaca više nego u istom razdoblju prošle godine. Stopa nezaposlenosti u ovim zemljama je s 18 (Grčka) i 23 (Španjolska) posto najviša u EU. Iz statistike ne proizlazi jesu li useljenici u Njemačkoj pronašli zaposlenje.

Istodobno je za 30 posto povećan i broj useljenika iz država koje su se 2004. i 2007. priključile Europskoj uniji. Razloge za pojačano doseljevanje iz ovih zemlja demografi vide u ukidanju posljednjih prepreka za useljevanje državljana ovih zemalja u Njemačku koje su istekle u svibnju ove godine.

Najveći broj useljenika u Njemačku, njih 62 posto, doselilo se iz neke od zemalja Europske unije.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika