22.12.2011. / 18:53

Autor: Nacional.hr

Burno u Saboru

'Vlada ima 100 minuta, a ne 100 dana'

Na sjednici, koja će se nastaviti i sutra, biti će predstavljeni kandidati za sastav Vlade i održano glasovanje o povjerenju tim kandidatima

Zoran MilanovićZoran MilanovićNakon što je Sabor održao svečanu konstituirajuću sjednicu, a svi zastupnici prisegnuli, u 16 sati je nastavljena izvanredna sjednica Sabora kojom predsjeda novi predsjednik Sabora Boris Šprem.

Utvrđen je dnevni red na kojem se nalazi prijedlog izmjena Ovršnog zakona i Zakona o javnim ovršiteljima. Također, trebale bi se izglasovati izmjene Zakona o Vladi kojim će se ukinuti položaj državnog tajnika u ministarstvima te vratiti zamjenike ministara, a vladajućoj Kukuriku koaliciji omogućiti će i povećanje broja ministarstava.

Na sjednici, koja će se nastaviti i sutra, biti će predstavljeni kandidati za sastav Vlade i održano glasovanje o povjerenju tim kandidatima.

Sabor bi na kraju trebao donijeti i odluku o raspisivanju referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, koji bi se prema najavama trebao održati krajem siječnja.

'Ni zastupnici ni građani ne znaju što je EU'

Primjedbe na dnevni red odmah su imali zastupnici HDZ-a, HDSSB-a i Laburista, a Dragutin Lesar je čak izjavio da su neke od točaka u suprotnosti s Ustavom.

Zastupnik HDZ-a Matušić tražio je da se prije uvrštavanja u dnevni red točke o ratifikaciji sporazuma s EU odredi pauza kako bi se stranački klubovi konzultirali, što im nije odobreno jer nije određen dnevni red.

Boris Šprem (Foto: O. Moskaljov)Boris Šprem (Foto: O. Moskaljov)Nakon što su prihvatili dnevni red, Lesar je podsjetio kako su zastupnici prihvatili točke a da za njih nisu dobili materijale.

Zoran Milanović odgovorio mu je kako su materijali u pripremi te će ih dobiti veoma brzo. Nakon toga prekinuta je sjednica dok se materijali ne pripreme za zastupnike.

No, prije samog prekida Milanović se obračunao s HDSSB-ovcem Zoranom Vinkovićem.

Vinković je rekao kako je šest zastupnika HDSSB-a glasalo protiv uvrštavanja u dnevni red ratifikacije sporazuma s EU, ali da to ne znači da su oni protiv EU.

"Ali smo protiv ovakvog silovanja demokracije. Da se ovako važni materijali još uvijek štampaju. Jesu li Hrvati tako ulazili i u Jugoslaviju", upitao je Vinković te rekao kako većina građana, a li i većina zastupnika ne zna što je EU, a ona nije samo blagostanje.

Milanović mu je odgovorio kako će materijale za odlučivanje o ratifikaciji sporazuma dobiti 20 sati prije no što o njemu moraju odlučivati jer je ovo izvanredna sjednica Sabora.

"Nećemo vam nabijati odgovornost da se protiv EU, ali dajte da razumno pričamo o tome. Dobit ćete materijale, o tome ćemo raspravljati. Dajte malo razuma", zavapio je Milanović.

'Vlada ima 100 minuta, a ne 100 dana'

U nastavku sjednice, kandidat za potpredsjednika Vlade Neven Mimica predstavio je zastupnicima izmjene Zakona o vladi. Rekao je kako će po novom prijedlogu biti 20 ministarstava i 3 državna ureda, ali da će umjesto 60 državnih tajnika biti 20 zamjenika ministara te pojasnio kako će se tako uštedjeti 25 milijuna kuna godišnje.

"Nalazimo se u teškoj krizi u kojoj smo djelomično i zbog neučinkovitosti prošle Vlade. Nova Vlada neće imati 100 dana već 100 minuta za početak rada i da napravi sve što je potrebno da nas izvuče iz ovog stanja", rekao je Mimica.

HDZ-ovac Ivan Šuker odgovorio je kako se radi o čistoj političkoj čistki i dodao kako neće biti ušteda jer će novoimenovani zamjenici imati više koeficijente od prethodnika.

U obranu je stao IDS-ovac Damir Kajin koji je rekao kako treba pustiti Vladi da uredi djelokrug ministarstava.

Vezane vijesti

Šprem: Vraćamo povjerenje u mogućnosti parlamentarne demokracije

Šprem: Vraćamo povjerenje u mogućnosti parlamentarne demokracije

Izmjenama Poslovnika o radu Hrvatskog sabora želimo vratiti povjerenje hrvatskih građana u mogućnosti parlamentarne demokracije, poručio je… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 22.12.11. 18:16

Vinković je komunjara!


registracija
30/9/09

davor12345, 22.12.11. 18:17

Jednom komunjara, uvijek komunjara!


registracija
9/3/10

nostradurus, 23.12.11. 19:03

Koji smisao kaktusu dati 100 minuta ili 100 dana vremena da se pripremi za trku kada je kaktus ne zna trčati. Vlada J.K. dobiva kontinuitet na putu prema bankrotu države. reforma.forumhr.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika