23.12.2011. / 11:41

Autor: Hina

Suđenje Mladiću što prije

"Do sada nemamo naznaka da suđenje neće početi onako kako je i planirano sredinom naredne godine, no na sucima je da odluče", kazao je Brammetz u intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski "Dnevni avaz"

ArhivaArhivaTužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) poduzelo je sve kako bi suđenje bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću počelo što prije i za sada nema razloga da to i ne uslijedi sredinom naredne 2012. godine, izjavio je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz.

"Do sada nemamo naznaka da suđenje neće početi onako kako je i planirano sredinom naredne godine, no na sucima je da odluče", kazao je Brammetz u intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski "Dnevni avaz".

Brammertz je odbio komentirati Mladićevo zdravstveno stanje podsjećajući tek kako je, kada je tek uhićen, bilo jasno da ima stanovitih zdravstvenih poteškoća, što je i bio razlog da se najprije predlože dva razdvojena postupka, a nakon što je sud to odbio predloženo je skraćivanje rasprave odnosno smanjenje broja incidenata po kojima će se na suđenju izvoditi dokazi.

"Sve mjere koje smo poduzeli uključujući reduciranje optužnice imale su kao glavni cilj da suđenje počne što je prije moguće. Na kraju, to je ono što žrtve i njihove organizacije od nas očekuju", kazao je Brammertz.

Potvrdio je kako će i dalje inzistirati na tome da Srbija istraži kako su se Mladić, ali i drugi optuženici mogli godinama skrivati posebice zbog činjenice da bi u slučaju njihova ranijeg uhićenja mnogi sadašnji problemi bili izbjegnuti.

Brammertz je konstatirao kako će nasljeđe Haaškog tribunala biti veoma važno jer su tijekom suđenja utvrđene brojne činjenice poput one da je u istočnoj Bosni počinjen genocid.

"To je registrirana sudska ostavština i dokaz o tome što se dogodilo tako da nitko više u budućnosti ne bude u poziciji negirati počinjene zločine", izjavio je glavni haaški tužitelj.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika