Objavljeno u Nacionalu br. 414, 2003-10-21

Autor: Dean Šoša

VIDEO/DVD

Izvrsno DVD izdanje Disneyjeva klasika

Disneyjevo zagledavanje u Hamleta u priči o laviću koji bježi u izgnanstvo nakon što njegova oca, kralja lavova, ubije brat, aspirant na krunu

Za razliku od samoga "Daredevila", dodaci njegovom DVD izdanju su sjajni.Za razliku od samoga "Daredevila", dodaci njegovom DVD izdanju su sjajni.Iako je godina bogata vrhunskim DVD izdanjima, izlazak dvostrukog “Kralja lavova” slobodno se može proglasiti jednim od događaja sezone. Disneyjev sada već klasični crtić iz 1994. dolazi nam u paketu s toliko priloga da bi za njihovo detaljnije proučavanje bili nužni jedni kraći školski praznici – govorimo li, naravno, o publici kojoj je izdanje namijenjeno.

Priča “Kralja lavova” vrti se oko lavića Simbe kojeg je njegov otac, kralj lavova Mufasa, imenovao svojim nasljednikom. Mufasin zavidni brat Scar nikako se ne može pomiriti s time i namjerava smaknuti Simbu prvom prilikom. Ipak, umjesto Simbe, na kraju ubije Mufasu, a malome usadi osjećaj krivnje za očevu smrt.

Nakon ovako prepričanog sadržaja, svaki pokušaj “ozbiljnije” kritike bio bi neumjesan, iako je davno primijećeno kako je “Kralj lavova” jedan od najozbiljnijih Disneyjevih crtića. Doista, film posjeduje snažan dramski naboj (u jednom od dodataka autori govoreći o izvorima inspiracije barataju i Shakespeareovim imenom), no tu bi se kritika trebala zaustaviti. “Kralj lavova” ponajprije je crtić djecu i jedino su ona pozvana recenzirati ga. Poneki prizori, poput onoga u kojemu Mufasa cinično objašnjava radoznalom Simbi kako se lavovi nakon smrti pretvaraju u travu, koju zatim jedu antilope, želeći tako njihovo masakriranje opravdati prehrambenim lancem, daju, doduše, priči subverzivni ton. Ipak, kako nakon svake takve situacije dođe, primjerice, jedan Elton John, s pomalo blijedog, iako Oscarom nagrađenog soundtracka, odrasli tu nemaju što tražiti. Osobito ako nisu fanovi Disneyjeve politike glazbenih crtića.

Pogledamo li što sve sadrže dodaci “Kralja lavova”, možemo samo žaliti što deseci klasičnih filmova nikada neće imati takvo DVD izdanje. Prvi disk nudi dvije verzije filma: originalnu iz 1994. i novu, proširenu pjesmom “Jutarnji izvještaj”. Film je moguće gledati uz audiokomentar producenta Dona Hahna te redatelja Roba Minkoffa i Rogera Allersa. Velik trud uložen je u njegovu nahsinkronizaciju na hrvatski, međutim, kako je sugestivnost glasova Jeremyja Ironsa, Jamesa Earla Jonesa ili Rowana Atkinsona domaćim glumcima teško dostižna, svima koji su prešli uzrast u kojemu je čitanje titlova nemoguća misija valja ipak preporučiti englesku verziju. Drugi disk sadrži desetke priloga koji nastanak “Kralja lavova” rasvjetljuju iz uistinu svih mogućih kutova, od načina kreacije pojedinih likova do postupka sinkronizacije filma na Zulu jezik. Posebna su poslastica virtualni safariji, igrice te kratki edukativni dokumentarci o svim životinjama koje se u filmu pojavljuju, od lavova do bradavičastih svinja. Svi prilozi prevedeni su na hrvatski jezik.

CONTINENTAL FILM
Lion King; am. animirani film, 1994.
R: Rob Minkoff, Roger Allers; glasovi: Matthew Broderick, James Earl Jones, Jeremy Irons

FILM: 3
DVD: 3

Vrana: Iskupljenje DVD
(Blitz)
Domaći izdavači objavljuju s popriličnim zakašnjenjem svoje filmove na disku, što se još i može shvatiti, jer je DVD tek u zadnje vrijeme potpuno zavladao hrvatskim tržištem, no doista je neshvatljivo zašto pritom izbacuju dodatke koji postoje na stranim izdanjima. “Vrana 3” nije blistavo ostvarenje (poput originala), ali je puno bolje od pretenciozne “dvojke”, s efektnom završnicom u kojoj – ne biste vjerovali – Kirsten Dunst zašiju usne. Nekoga bi možda zanimalo kako je film napravljen, no s ovim se diskom neće osobito pomoći. (N. P.)

The Crow: Salvation, am.–njem. fant. akc. triler, 2000. R: Bharat Nalluri GL: Eric Mabius, Kirsten Dunst, Fred Ward, Jodi Lyn O’Keefe

Film dva
Dvd nula

Bubnjevi pobjede VIDEO/DVD
(Continental)
Nevjerojatno je iz kakvih sve tema Amerikanci uspijevaju napraviti filmove. Svirači u studentskim orkestrima koji u stankama sportskih utakmica zabavljaju publiku ne čine se zanimljivim filmskim junacima, no to je očito predrasuda: Nick Cannon uvjerljivo je dočarao prepotentnog mladca, koji ne zna note, ali odlično bubnja, pa stalno ulijeće u sukobe. Film trpi od dramskih praznina, međutim, lako se gleda, a završnica natjecanja među orkestrima zbilja je efektna.
U našem izdanju nedostaju redateljev audiokomentar i izbačene scene. (N. P.)

Drumline, am. glazb. melodrama, 2003. R: Charles Stone III GL: Nick Cannon, Zoe Saldana, Orlando Jones, Leonard Roberts, GQ

Film dvije
Dvd jedna

Let iznad kukavičjeg gnijezda DVD
(Issa)
Premda dosta filmoljubaca smatra da su u proljeće 1976. Spielbergove “Ralje” trebale dobiti Oscara, a ne film Miloša Formana, potonji je očarao ne samo puk nego i intelektualce, pa je danas na 11. mjestu najboljih filmova svih vremena – po glasovanju korisnika Imdb.coma.
Dvostruki disk naizgled bi trebao predstavljati vrhunsku poslasticu za poklonike filma, no Warner Bros. je obavio solidan, ali ne i senzacionalan posao. Audiokomentar redatelja, te producenata Michaela Douglasa i Saula Zaentza snimljen je odvojeno i u različitim razdobljima, 43-minutni dokumentarac o fenomenu filma nastao je kraćenjem sličnog cjelovečernjeg materijala iz 1997. (u kojem figurira i autor kultne knjige Ken Kesey), pa su glavna novost, zapravo, dosad nepoznate izbačene scene. (N. P.)

One Flew Over the Cockoo’s Nest, am. humor. drama, 1975. R: Miloš Forman GL: Jack Nicholson, Louise Fletcher, Brad Douriff, Will Sampson

Film tri
Dvd dva

Karolina Riječka VIDEO
(Premier)
Riječka izvedba komedije Drage Gervaisa u ruhu mjuzikla nije blistavo ocijenjena, no zanimanje javnosti za Severinin glumački debi tako je veliko da se u toj euforiji možda prošverca i ovo videoizdanje starog filma Vladimira Pogačića, koji je daleke 1961. ocijenjen kao debakl. Scenarist Zvonimir Berković s razlogom se odrekao svog udjela u cjelokupnom pothvatu: kruta Pogačićeva režija i očajni strani glumci glavni su problem, a jedino Antun Nalis, Nikola Popović i Karlo Bulić pokušavaju unijeti malo živosti u zbivanja na ekranu. (N. P.)

Karolina Riječka, jug. komedija, 1961. R: Vladimir Pogačić GL: Anne Aubrey, Nikola Popović, Antun Nalis, Barry Jones, Karlo Bulić

Film nula
Dvd nema

PIJANIST
Da je i 2003. moguće snimiti film o strahotama holokausta, lišen patetike i općih mjesta pokazuje Roman Polanski u svojoj Oscarima za režiju, prilagođeni scenarij i glavnu mušku ulogu nagrađenoj ratnoj drami “Pijanist”. Priča o glazbeniku zarobljenom u okupiranoj Varšavi inspirirala je Polanskog za jedno od njegovih ponajboljih ostvarenja, i unatoč prividnoj ušminkanosti, subverzivnije i provokativnije od većine redateljevih puno razvikanijih filmova. DVD izdanje “Pijanista” sadrži jedan vrlo vrijedan dodatak – četrdesetominutni dokumentarac o snimanju filma u kojemu Polanski iznimno otvoreno priča o sebi i filmu. Osobito su zanimljive njemačke dokumentarne snimke kojima se redatelj obilato koristio u osmišljavanju prizora i strahota “Pijanista”.

UCD, DVD+VHS
‘The Pianist’; am.-franc.-njem.-nizoz.-poljska ratna drama; 2002.
R: Roman Polanski; GL: Adrien Brody, Thomas Kretschmann

FILM: 3
DVD: 2

DAREDEVIL
S malo razrađenijom dramaturgijom i karizmatičnijim glumcem od Bena Afflecka u ulozi slijepog borca za pravdu, “Daredevil”, ekranizacija istoimenog Marvelova stripa u režiji Marka Stevena Johnsona (“Simon Birch”) mogla je izgledati puno bolje. Ovako rezultat Johnsonovih napora ne prelazi granice korektnog filma koji, za razliku od Raimijeva “Spidermana”, posve sigurno neće inicirati serijal. Za razliku od samoga “Daredevila”, dodaci njegovom DVD izdanju su sjajni. Jednosatni film o snimanju filma pruža iznimno detaljan uvid u nastanak filma. Dvostruko izdanje nudi pregršt komentara i priloga,ali najzanimljiviji od svih je isto tako jednosatni film o samome stripu u kojemu se, pored ostalih Marvelovaca, pojavljuje i legendarni Stan Lee.

‘Daredevil’; am. akc. spektakl; 2003.
R: Mark Steven Johnson
GL: Ben Affleck, Jennifer Garner, Colin Farrell
CONTINENTAL FILM, DVD+VHS

FILM: 2
DVD: 3

ODLUKA ŽIVOTA
BLITZ, DVD+VHS
Britanska redateljica Sally Potter skrenula je pažnju na sebe 1992. dopadljivim “Orlandom” ali je poslije toga režirala tek jedan film, “The Tango Lesson”, odigravši u njemu i glavnu ulogu. U “Odluci života” vratila se s onu stranu kamere, ali vremenski skokovita priča o nesretnoj sudbini ruske židovske djevojčica koja se potuca međuratnom Europom teško će označiti njezin povratak. Od atraktivne glumačke četvorke (Depp, Christina Ricci, Cate Blanchett i Turturro) jedino je John Turturo uspio svom karakteru udahnuti živost. DVD izdanje ne sadrži dodatke.

‘The Man Who Cried’; brit.-franc. drama; 2000.
R: Sally Potter; GL: Johnny Depp, Christina Ricci, Cate Blanchett, John Turturro

FILM: 1
DVD: 0

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika