23.12.2011. / 19:11

Autor: Nacional.hr

Milanoviću čestitali Obama, Barroso i Angela Merkel

Milanović je već ranije, kao izborni pobjednik, dobio čestitke brojnih europskih i svjetskih dužnosnika

Zoran Milanović (Foto: 
Marko Prpić/PIXSELL)Zoran Milanović (Foto: Marko Prpić/PIXSELL)Čim je položio svečanu prisegu, 10. hrvatski premijer Zoran Milanović počeo je primati čestitke ne samo od svojih kolega iz vlade i stranke, već i od svjetskih dužnosnika.

Tako mu je među prvima čestitala njemačka kancelarka Angela Merkel. Naglasivši kako Milanović na dužnost stupa u vrijeme kada Hrvatska ide prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji, za što se Njemačka snažno zalagala, kancelarka Merkel izrazila je nadu kako će ulazak Hrvatske u Europsku uniju uslijediti sredinom 2013. godine, kao što je planirano.

Dodala je kako se veseli što će zajedno s premijerom Milanovićem dalje razvijati odlične odnose dviju zemalja, kako na bilateralnoj razini, tako i u europskom i međunarodnom okviru te mu poželjela uspjeh i sretnu ruku u ispunjenju odgovorne zadaće.

Čestitku je uputio i američki predsjednik Barack Obama putem američkog veleposlanstva u Zagrebu.

"Sjedinjene Države i Hrvatska su bliski partneri u NATO-u. Obogaćeni smo širenjem suradnje na brojna pitanja od obostranog interesa, od promicanja stabilnosti u jugoistočnoj Europi do pružanja pomoći u sigurnosti Afganistana. Siguran sam da će pod Vašim vodstvom naše partnerstvo i dalje jačati", ističe se u čestitki.

I predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso uputio je čestitku novom hrvatskom premijeru.

"Nakon potpisivanja Pristupnog ugovora, Hrvatska je sada na vratima Europske unije. To je omogućeno širokim međustranačkim konsenzusom s ciljem članstva u Europskoj uniji, čemu ste Vi značajno pridonijeli. Preuzet ćete odgovornost za Hrvatsku u vrijeme izazova za ekonomsku stabilnost i rast. Uvjeren sam da ćemo se zajedno suočiti s globalnim izazovima i da će Europska unija zajedno s Hrvatskom izaći jača poslije trenutnih poteškoća. Završetak priprema za članstvo u Europskoj uniji još je jedan izazov Vašeg mandata. Želio bih Vas uvjeriti u potporu Europske komisije u pripremama za uspješno članstvo. Radujem se plodnoj suradnji s Vama i Vašom Vladom, naročito u ovom ključnom razdoblju vođenja Hrvatske prema 28. zemlji članici Europske unije", zapisao je Barroso.

Milanović je već ranije, kao izborni pobjednik, dobio čestitke brojnih europskih i svjetskih dužnosnika, no činjenica da su mu kao premijeru čestitali čelnici Europske unije, Njemačke i SAD-a najbolje govori o tome koliko su parlamentarni izbori u Hrvatskoj bili pomno praćeni i van granica države.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika