24.12.2011. / 10:00

Autor: Hina , Nacional.hr

Slovenija:

Ništa od preuzimanja Mercatora?

"Ako Mercator preuzme Pivovarnu Laško, banke će se riješiti agonije vezane na sanaciju njenih 370 milijuna eura duga, ali bi se u tom slučaju dugovi tako nastale udružene kompanije zbrajali", navodi Delo

Ivica TodorićIvica TodorićUprava slovenskog trgovačkog lanca Mercator svojom je ponudom da preuzme Pivovarnu Laško (PL) praktično onemogućila da ju preuzme njen hrvatski konkurent, koncern Agrokor, navode u subotu slovenski mediji.

Postupak koji je u četvrtak otvorio direktor Mercatora Žiga Debeljak ponudom da će otkupiti PL, a time i 23,34 posto Mercatorovih dionica koje su se prodavale u paketu 52 posto dionica, a za koje je Agrokor ponudio 221 euro za dionicu, znači "de facto blokiranje Agrokorova pokušaja preuzimanja", navodi u subotu ljubljanski list Delo.

Slovenski mediji dodaju da vjerojatni mandatar za sastav nove slovenske vlade Zoran Janković koji je nekada vodio Mercator nije želio komentirati Debeljakovu akciju, niti je li ona usmjerena samo na blokadu Agrokorove ponude ili i širenje Mercatorove djelatnosti na proizvodnju piva i bezalkoholnih pića, ali da je izjavio kako je Debeljak vjerojatno "dobro procijenio situaciju" o kojoj sam Janković nije bio obaviješten.

Budući da je Mercator o svojoj ponudi PL-u sada obavijestio i državne regulatore i upravu PL-a, prodaja 23,34 posto dionica Mercatora koje su u portfelju pivovare iz Laškoga sada je zamrznuta najmanje na mjesec dana jer uprava ne smije voditi nikakve prodajne aktivnosti.

To znači da je od 52 posto dionica koje su se nudile na međunarodnom tenderu u okviru kojega je Agrokor dao najbolju neobvezujuću ponudu sada raspoloživo za prodaju oko 29 posto, odnosno samo oko 18 posto ako se uzme u obzir činjenica da je odluku o prodaji svojih 10,75 posto odgodila i Nova Ljubljanska banka (NLB) čiji je direktor Božo Jašovič zbog navodnih političkih pritisaka podnio neopozivu ostavku, navode slovenski mediji.

"Ako Mercator preuzme Pivovarnu Laško, banke će se riješiti agonije vezane na sanaciju njenih 370 milijuna eura duga, ali bi se u tom slučaju dugovi tako nastale udružene kompanije zbrajali", navodi Delo.

Vodeći slovenski list pri tome upozorava na zakonsko ograničenje po kojemu kreditna izloženost neke banke prema pojedinoj kompaniji ne smije prijeći 25 posto njenog ukupnog kreditnog portfelja, što bi se u slučaju zbrajanja dugova Mercatora i PL-a moglo dogoditi Novoj Ljubljanskoj banci.

Zato bi Mercator od te banke za svoje poteze prema Pivovarni Laško morao dobiti odobrenje nadzornog odbora NLB-a, a sama bi banka nakon spajanja Mercatora s PL-om morala smanjiti razinu kreditiranja te kompanije.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 24.12.11. 11:14

Pametan potez Jankoviću. Tko bude imao strpljenja za godinu do dvije moći će za iste pare kupiti i Laško.

Onako, platiš Mercator, dobiješ i Laško!


registracija
30/11/10

jato, 24.12.11. 16:00

Evo vam malo pa razmišljajte
http://www.youtube.com/watch?v=ZwWM0dmbaSk&feature=related


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika