24.12.2011. / 16:07

Autor: Hina , Nacional.hr

Ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak:

Hitna je legalizacija

"Zakon o legalizaciji mora biti potpuno provediv i pravedan, a legalizacija jeftina. U sljedećoj godini moramo legalizirati niz objekata, prvenstveno poljoprivrednicima jer oni neće dobivati poticaje", istaknuo je ministar Vrdoljak dodavši kako s tim moraju vrlo brzo ući u koštac

Ivan Vrdoljak; Photo: Goran Stanzl/PIXSELL Ivan Vrdoljak; Photo: Goran Stanzl/PIXSELL Novi ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak (HNS) među prvim potezima toga ministarstva ističe izmjene zakona o legalizaciji objekata i njegovu hitnu provedbu, prije svega kad je riječ o legalizaciji poljoprivrednih objekata, što je uvjet za poticaje.

"Zakon o legalizaciji mora biti potpuno provediv i pravedan, a legalizacija jeftina. U sljedećoj godini moramo legalizirati niz objekata, prvenstveno poljoprivrednicima jer oni neće dobivati poticaje", istaknuo je ministar Vrdoljak dodavši kako s tim moraju vrlo brzo ući u koštac.

Govoreći o svojim prvim potezima rekao je kako se prvo mora organizirati ministarstvo vladinom uredbom o novom ustroju, a onda će se koncentrirati na izmjene i dopune zakona o legalizaciji, te nastaviti s provođenjem zakona o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita.

Pored subvencije za kupovinu već izgrađenih stanova, rekao je da moraju pokrenuti i modele koji potiču izgradnju novih stanova za prodaju i izgradnju stanova za najam kako bi se pokrenulo tržište nekretnina.

Najavio je i projekte obnove javnih zgrada po principu energetske učinkovitosti i održivog razvoja - vrtića, škola, zgrada u vlasništvu javne uprave.

Ministar je naglasio kako moraju "dignuti građevinski sektor visokogradnje".

Istaknuo je kako ih također čeka usklađivanje katastra i gruntovnice. "Znam da zvuči preambiciozno ali mi je velika želja da do kraja mandata najveći dio Hrvatske bude katastarski izmjeren, a gruntovnice i katastar budu usklađeni", istaknuo je.

"Legalizirati sve što je moguće, srušiti ono što je nužno i pokrenuti industriju visokogradnje ", rekao je ministar Vrdoljak.

Novi ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak (HNS) i njegova kolegica nova ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy (SDP) sinoć su, svaki svoj resor, preuzeli od bivšeg ministra zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branka Bačića (HDZ).

Nakon preuzimanja, ministar Vrdoljak je izjavio kako znaju što i s kim trebaju raditi, a sad samo treba sjesti i na ovim temeljima odraditi još bolji posao. Dodao je kako je primopredaja bila vrlo dobro pripremljena.

Vezane vijesti

Kontinuitet uništavanja prostora

Kontinuitet uništavanja prostora

Ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak jučer je predstavio izmjene zakona o legalizaciji bespravne gradnje koji je puno blagonakloniji prema onima koji… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 24.12.11. 16:39

http://www.youtube.com/watch?v=HlEqTnCUNIg&feature=related


registracija
19/7/11

bubba, 24.12.11. 22:08

subvencija kupnje stanova bila je valjda jedan od najgorih poteza koje je j. kosor uopće napravila, a novi ministar to najavljuje kao prioritet, stvarno obećavajuće.

o potpunom kaosu koji je igh ministrica ostavila u sektoru, naravno, ni riječi, zakonodavstvo pretvoreno u kupus u kojemu nitko ni za što ne odgovara, a svi naplaćuju rekete, potpuna blokada investicija uzrokovana tim kaosom - sve to novog ministra očito ne zanima, nego pak ingeniozna i vrlo originalna ideja u još jednoj u bezbrojnom nizu subvencija kojima je cilj uništiti svaku šansu za tržišnu ekonomiju.

kad se tome doda izjava novog ministra pravosuđa da je zatekao sređen sustav, a i djeca u vrtiću znaju da nam je pravosuđe među najgorim u svijetu, možemo samo reći hdz=sdp, kukurikavci očito nemaju namjeru mijenjati ništa.


registracija
22/3/11

vferari, 25.12.11. 10:46

U kliko krene izgradnja stanova za iznajljivane ne samo što će se povećati zaposlenos većine poduzeća i obrtnika nego će se smanjiti nezaposlenos i omogućiti mladima rađanje dijece i automatski povećati natalitet što je danas od iznimne važnosti za naciju.Ovaj način dugoročno državu ne košta ništa jer ti stanovi će se otkupit plaćanjem stanarine a mladim supružnicima omogućuje normalan život.Omugućavanje kredita pod povoljnijim uvjetima je također dobra stvar ali samo za one koji su bolje materijalno potkovani ali za najuogroženije najpovoljnije su stanovi za iznajmljivanje i pohvalno je da vlada želi stim krenuti odma što znači građevinarima dati posao,nezaposlenima radno mjesto mladima mogućnos stvaranja svoje porodice u svoja četiri zida.Svekolika podrška novoj vladi i mnogo uspjeha u novoj godini i sreće jer će im biti potrebna.


registracija
15/8/09

vergilia, 25.12.11. 16:35

Jeftina legalizacija poljoprivrednih zemljišta - da. Ali jeftina legalizacija bespravno izgrađenih kućerina - ne. Nadam se da će se tu napraviti potrebna i pravedna razlika.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika