25.12.2011. / 12:20

Autor: Hina , Nacional.hr

Ujak Jang Sung Theak - ključni zaštitnik Kim Jong Una

Nova titula i javno pokazivanje potpore vojnog vrha šalju snažan signal da će država za sada zadržati Kim Jong Ilovu politiku u kojoj vojska ima prioritet

ArhivaArhivaSjeverna Koreja je u nedjelju emitirala televizijsku snimku koja prikazuje ujaka i ključnog zaštitnika odabranog nasljednika Kim Jong Una, u vojnoj odori s generalskim znakovljem, što je snažan pokazatelj da će on igrati vodeću ulogu u naporima da se osigura mladićev uspon na vlast nakon smrti njegova oca, Kim Jong Ila, prije tjedan dana, prenosi američka TV mreža Fox News.

Snimka na državnoj televiziji pokazuje Jang Song Thaeka kako odaje poštu tijelu Kim Jong Ila izloženom u memorijalnoj palači Kumsusan. To pokazuje da je Jang imenovan na novu vojnu dužnost. Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje u Seulu je objavilo da je Jang prvi puta pokazan u vojnoj odori na državnoj televiziji.

Jang Song Theak je do sada bio direktor Državne razvojne banke i direktor Investicijske grupe Taepung International.

Južnokorejske obavještajne službe predviđaju da će Kim Jong Ilova mlađa sestra Kim Kyong Hui, ključna dužnosnica vladajuće Radničke stranke, i njezin suprug Jang, potpredsjednik moćnog Nacionalnog vojnog povjerenstva, igrati vodeće uloge u potpori Kim Jong Unu.

Pjongjang je pojačao kampanju za ustoličenje Kim Jong Una kao sljedećeg vođe nacije, dok se dani žalosti za njegovim ocem nastavljaju i tjedan dana nakon njegove smrti. Sjeverna Koreja je pozdravila nasljednika Kim Jong Una kao "vrhovnog vođu" svoje vojske, koja broji 1,2 milijuna ljudi.

Kim Jong Un je u subotu treći puta posjetio palaču gdje je izloženo tijelo njegova oca - ovoga puta kao "vrhovni vođa revolucionarnih oružanih snaga", praćen pripadnicima vojnog vrha Sjeverne Koreje, prema izvješću službene Korejske središnje novinske agencije - KCNA.

Nova titula i javno pokazivanje potpore vojnog vrha šalju snažan signal da će država za sada zadržati Kim Jong Ilovu politiku u kojoj vojska ima prioritet.

U subotu je dnevni list Rodong Sinmun, glasilo vladajuće Radničke stranke, pozvao Kim Jong Una da prihvatiti najvišu vojnu dužnost: "Druže Kim Jong Un, molimo Vas da preuzmete vrhovno zapovjedništvo, jer to želi narod".

Vezane vijesti

Tranzicija u sjeni (de)nuklerizacije

Tranzicija u sjeni (de)nuklerizacije

Američka administracija u ponedjeljak je pozvala na miran i stabilan prijenos vlasti u Sjevernoj Koreji te zatražila od Pjongjanga da poštuje svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika