25.12.2011. / 13:39

Autor: Deutsche Welle

DW

Božić u Gazi

Svake se godine ponavlja ista procedura: palestinski kršćani iz Pojasa Gaze predaju izraelskim vlastima molbu da im se dopusti putovanje. Ali to ni u kojem slučaju ne znači da će im molbe zbog Božića biti odobrene

IlustracijaIlustracijaRadi se o malo duljem putovanju, jer ovi ljudi žele za Božić bit sa svojim obiteljima, s rodbinom u Zapadnom Jordanu. Molbe ne moraju obavezno biti odobrene i ne smije baš svatko tko želi napustiti Pojas Gaze.

Michael Ayad vuče veliki ljubičasti kovčeg. No puno su važnji papiri koje nosi sa sobom dok ide prema graničnom prijelazu Erez, između Pojasa Gaze i Izraela. Ovaj Palestinac ima dozvolu za putovanje koju je dobio od izraelskih vlasti. Ayad je kršćanin i zbog toga smije na nekoliko dana napustiti Pojas Gaze.

"Idemo u Betlehem. Tamo živi moja sestra. Dugo je nisam vidio. Cijelu jednu godinu. Ona tamo živi s mužem i sinovima. Tamo ćemo proslaviti Božić. Smijemo tamo ostati tjedna dana.", objašnjava Ayad.

Svake godine nekoliko stotina palestinskih kršćana iz Gaze smije za blagdane putovati u Zapadni Jordan. Cijela je priča vrlo složena. Krajem studenog nitko o tomu ne želi javno govoriti. To je vrijeme kad djelatnici Ureda za civilna pitanja u Gazi čekaju na izraelska uputstva o dozvolama za putovanja.

Istina je da broj dozvola stalno raste, ali stalno se ponavljalju ograničenja. Tako ni ove godine molbu za putovanje ne mogu podnijeti muškarci mlađi od 35 godina. To za mnoge obitelji znači da provode Božić odvojene. Jedni smiju putovati u Betlehem k rodbini, drugi ne smiju.

Kršćanska zajednica u Gazi je mala. Koliko mala, postaje jasnije kad čovjek posjeti katoličku školu u Gazi. U njoj već odavno nastavnici poučavaju i muslimansku djecu, kako škola ne bi ostala poluprazna. Sveukupno u Pojasu Gaze živi oko 2.300 Palestinaca kršćana. Oprilike 700 manje nego još prije tri godine. Tko god može, bježi iz Gaze.

Pojas Gaze Izraelci i dalje drže pod blokadom. Svakodnevica u tom području za milijun i pol tamošnjih Palestinaca znači nesigurnost i nasilje. Bez obzira radilo se o previsokim cijenama za živežne namirnice i benzin, životu uz naoružane palestinske frakcije ili o zračnim napadima izraelske vojske na navodne teroriste, kad redovito u opasnost dolaze civili.

Na četvrtu adventsku nedjelju u Pojas Gaze iz Jeruzalema dolazi patrijarh Fouad Twal. Tradicionalno ga dočakuju povorke svirača. On sam ne može puno toga promijeniti. Tek ljudima uliti malo nade. On poziva muslimansku većinu da ne izoliraju krišćane dok od Izaela traži ustupke.

"Bio kršćanin ili ne, mi vjerujemo da svaki čovjek ima pravo doći u Betlehem, tamo moliti i hvalti Boga. Kršćani su u ovoj zemlji neodvojivi dio naroda. Oni prolaze kroz ista iskustva, iste patnje i nadanja", kaže patrijarh.

Nada Micaela Ayada se ostvarila. Zadovoljstvo zrači iz njegova lica jer će sa svojim ljubičastim kovčegom moći za blagdane otputovati iz Gaze. Jedan od djelatnika na granici kaže kako na licima onih koji putuju može čitati zadovoljstvo. Ali na povratku, isto se tako može vidjeti izraz zabrinutosti, hoće li ikad ponovno moći napustiti Gazu.

Autor: Torsten Teichmann/ Snježana Kobešćak

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Video: Nesmetano pucanje po Palestincima

Video: Nesmetano pucanje po Palestincima

Video koji je objavila izraelska grupa za ljudska prava prikazuje, kako se čini, naseljenike kako pucaju na skupinu palestinskih prosvjednika dok… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika