25.12.2011. / 19:05

Autor: Hina

Egipat nakon druge faze izbora

Dominacija islamističkih stranaka

PLJ drži da ima pravo sastaviti vladu, ali vojska, koja vodi zemlju od pada Hosnija Mubaraka u veljači i premijer kojeg je imenovala, već su najavili da parlament neće imati ovlasti imenovanja ministara

IlustracijaIlustracijaGlavne islamističke stranke potvrdile su dominaciju u Egiptu osvojivši više od 65 posto glasova u drugoj fazi parlamentarnih izbora organiziranih između 14. i 22. prosinca, objavilo je u subotu središnje izborno povjerenstvo u Kairu.

Stranka Slobode i pravde (PLJ), proistekla iz pokreta Muslimanskog bratstva, osvojila je 36,5 posto glasova, a salafisti iz ultrakonzervativne stranke Salafi al-Nur 28,7 posto glasova na izborima organiziranim u trećini od 27 pokrajina zemlje, posebice Suezu, Asuanu i Gizi.

U prvoj fazi izbora krajem studenoga i početkom prosinca u Kairu, Aleksandriji i Luksoru PLJ je dobio 36 posto glasova, a al-Nur 24 posto.

Za 60 mjesta koja se biraju većinskim sustavom u dva kruga u drugoj fazi izbora, povjerenstvo je u subotu objavilo pobjednike ne preciziravši njihove rezultate. Prema državnom dnevnom listu Al-Ahram, PLJ je osvojila 40 mjesta a al-Nur 13.

Nezaustavljivi uspon Muslimanskog bratstva

Kao i tijekom prve faze liberali su veliki gubitnici ovih izbora. Stranka Al Wafd, najstarija u zemlji, dobila je 9,6 posto glasova, a Egipatski blok, glavna liberalna koalicija, 7 posto glasova. Treća faza izbora u posljednjoj trećini pokrajina treba početi 3. siječnja. S blizu dvije trećine glasova tijekom prve dvije faze islamisti dominiraju skupštinom koja bi trebala prvi puta zasjedati 23. siječnja.

PLJ drži da ima pravo sastaviti vladu, ali vojska, koja vodi zemlju od pada Hosnija Mubaraka u veljači i premijer kojeg je imenovala, već su najavili da parlament neće imati ovlasti imenovanja ministara.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika