26.12.2011. / 09:51

Autor: Hina

Irak na rubu nove krize

Samo tjedan dana nakon odlaska američkih postrojbi politički potresi prijete razoriti vladu u kojoj položaje dijele šijitska koalicija Nacionalni savez, većinom sunitski blok Iraqiya i Kurdski politički pokret

IlustracijaIlustracijaAmerički potpredsjednik Joe Biden u nedjelju je telefonski razgovarao s iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem o nasilju u Bagdadu i političkoj krizi koja je izbila nakon odlaska snaga SAD-a iz Iraka.

Američki dužnosnici i diplomati s iračkim političarima intenzivno vode razgovore o smirivanju krize koja prijeti gurnuti Irak natrag u sektaške sukobe poput onih koji su prije samo nekoliko godina tu zemlju dovele na rub građanskog rata.

Samo tjedan dana nakon odlaska američkih postrojbi politički potresi prijete razoriti vladu u kojoj položaje dijele šijitska koalicija Nacionalni savez, većinom sunitski blok Iraqiya i Kurdski politički pokret.

Irački zastupnici i političari pokušali su u nedjelju pregovorima okončati nemire nastale nakon što je šijit Maliki pokušao uhititi sunitskog potpredsjednika države Tarika al-Hašemija pod optužbom da organizira skupine za likvidaciju te je pokušao s položaja ukloniti i svog sunitskog zamjenika Saleha al-Mutlaka.

Biden, koji je razgovarao i s predsjednikom regionalne vlade Kurdistana Masudom Barzanijem, odigrao je diplomatsku ulogu i tijekom odlaska vojske SAD-a otputovavši u Irak gdje je s iračkim čelnicima razgovarao o znakovima rastućih sektaških napetosti.

"Potpredsjednik je izrazio sućut zbog posljednjeg nasilja u Bagdadu, razmijenio gledišta s oba čelnika o trenutnom političkom ozračju u Iraku i ponovio našu potporu sadašnjim naporima da se uspostavi dijalog među iračkim političkim čelnicima", rekla je Bijela kuća u izjavi.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
22/3/11

vferari, 26.12.11. 11:57

Nema te sile izvana koja može smiriti situaciju u Iraku to je mogao jedino Husein i velika greška Amerike je što je napala Irak,tamo će nastati mir tek kad se pojavi novi Husein isto je u Egiptu,Libiji.Avganistnu,to su narodi vjerski fanatici duboko podjeljni i jedino sami nažalos silom mogu doći do riješenja.Svjetske sile se nesmiju mješati sve dok nje ugrožen bilo koji teritorij van tih zemalja,ekonomsiki rat treba prestati u koliko ne želomo treći svjetski rat koji bi mogao značiti smouništenje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika